Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/08/2009 - Nota de premsa

Estimació del risc de mortalitat en MPOC

La investigació es publica aquest mes a la revista Lancet i ocupa també la seva editorial

Estimació del risc de mortalitat en MPOC

Investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), en col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona han participat en un consorci internacional que ha desenvolupat un nou índex de risc per a pacients que pateixen MPOC. Amb aquest índex, els metges poden avaluar de forma més objectiva la gravetat de la malaltia i calcular el risc de mortalitat.

Segons Milo Puhan, investigador de l'Escola de Salut Pública Johns Hopkins Bloomberg (EUA), de la Universitat de Zuric (Suïssa) i coordinador del consorci internacional que ha dut a terme la investigació "A partir d'ara serà possible ajustar el tractament en funció del risc de mortalitat subjacent, com ja porten fent-ho els cardiòlegs des de fa temps en pacients amb cardiopatia”.

Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

Malgrat que aquest terme pugui resultar estrany per a molts, la MPOC es troba entre les cinc principals causes de mortalitat de tot el món, i és la responsable de la mort de tres milions de persones al món cada any. La malaltia arriba a afectar a gairebé la meitat dels fumadors al llarg de la seva vida. A Espanya s'estima que moren més de 18.000 persones a l'any per aquesta malaltia, sent la cinquena causa de mort en homes (60 morts per cada 100.000 habitants) i la setena en dones (17 morts per cada 100.000 habitants). No obstant això, aquestes xifres augmenten any rere any a Espanya, degut a que el nostre país se situa al capdavant d'Europa en tabaquisme en adolescents i ocupa els primers llocs del món en tabaquisme associat a la dona.

La inflamació als pulmons i a la resta de l'organisme, junt amb una insuficiència respiratòria progressiva, produeixen ofec, un dels principals problemes dels pacients en la seva vida quotidiana. "De moment, la majoria dels pacients reben un tractament similar. Això es deu en part a l'avaluació tradicional de la gravetat de la malaltia, basada únicament en la funció pulmonar, que no prediu amb precisió les condicions clíniques ni l'evolució progressiva de la malaltia", afirma Judith Garcia-Aymerich, coordinadora espanyola de l'estudi i investigadora del CREAL i de l'IMIM-Hospital del Mar. Per arribar a aquesta conclusió el consorci internacional d'investigació va analitzar dades de 232 pacients suïssos de la cohort Barmelweid i 342 subjectes espanyols de la cohort Caracterització Fenotípica i Evolució de la MPOC (PAC-COPD), que inclou pacients amb MPOC de set hospitals de Catalunya, un del País Basc i un de Balears.

Índex de risc simplificat

En el número actual de The Lancet (*) es presenta per primera vegada un índex de fàcil ús en els centres d'atenció primària, que és on es tracta a la majoria dels pacients amb MPOC. L'índex ADO (edat, dispnea i obstrucció) té en compte, a més de la funció pulmonar, l'edat dels pacients i el seu nivell de dispnea i prediu la probabilitat que un pacient concret mori en els pròxims tres anys.

"Aquest senzill i pràctic índex indica explícitament el risc de mort d'un pacient concret i contribueix a identificar quins pacients podrien beneficiar-se d'un tractament més complet", afegeix Garcia-Aymerich. A més de deixar de fumar i de l'ús de fàrmacs per inhalació, existeixen tractaments no farmacològics altament efectius com la rehabilitació pulmonar i l'exercici físic regular. Els investigadors espanyols responsables d'aquest treball, continuen investigant com progressa la MPOC al llarg del temps i com es podria modificar aquesta evolució.

Aquesta investigació és el resultat de la col·laboració entre investigadors de Suïssa, Països Baixos, els Estats Units i Espanya, i ha estat finançada pel Fons Nacional Suís d'Investigació Científica; Clínica Barmelweid; Fondo de Investigación Sanitaria, Ministeri de Salut, Espanya; Agència d'Avaluació de Tecnologia i Investigació Mèdiques, Generalitat de Catalunya; Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica; Fundació Catalana de Pneumologia; Xarxa RESPIRA; Xarxa RCESP; Fundació La Marató de TV3 i Novartis Farmacéutica, Espanya.

Article de referència:

(*) M. A. Puhan, J. Garcia-Aymerich, M. Frey, G. ter Riet, J. M. Antó, A. G. Agustí, F. P. Gómez, R. Rodríguez-Roisín, K. G. M. Moons, A. G. Kessels i U. Held (2009): Expansion of the prognostic assessment of patients with chronic obstructive pulmonary disease: the updated BODE index and the ADO index. (Expansió de l'avaluació pronòstica de pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica: l'índex BODE actualitzat i l'índex ADO.) Lancet 374: 704-711.

Totes les notícies

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte