Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Agenda

27/05/2015

"La contribució dels estudis observacionals en la prevenció i control de l'epidèmia del VIH i d'altres infeccions de transmissió sexual (ITS)” a càrrec del Dr. Jordi Casabona

Sala Xipre (173.06-1a planta IMIM) a les 15:00 hores

En el marc de les sessions d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM, el proper dia 27 de maig a les 15:00 h tindrà lloc la sessió "La contribució dels estudis observacionals en la prevenció i control de l'epidèmia del VIH i d'altres infeccions de transmissió sexual (ITS)” a càrrec del Dr. Jordi Casabona i Barbarà, director científic del Centre d'Estudis Epidemiològics de les ITS i la SIDA de Catalunya (CEEISCAT)/Agencia de Salut Pública de Catalunya. La sessió tindrà lloc a la Sala Ramón y Cajal (pati interior del PRBB).

Veure pòster

Abstract

La pandèmia del VIH/SIDA va suposar una sorpresa per les societat occidentals convençudes que les malalties transmissibles havien deixat de ser un problema de salut pública en aquests països. La propagació i l'impacte que ha tingut i segueix tenint el VIH ha esperonat el desenvolupament de mètodes i estratègies novelles tant en l’àmbit de les ciències biomèdiques, com conductuals i socials. En el context de la Salut Pública -especialment després de la creació del Fons Global contra la SIDA, la Malària i la Tuberculosi- els sistemes d’informació adreçats tant a descriure l’epidèmia com la resposta vers ella, també s’han anat sofisticant per tal de respondre a les preguntes que les agències internacional, els governs i els executors han de contestar. Habitualment la informació estratègica es basa en els sistemes de vigilància epidemiològica formal i la informació programàtica, però els estudis observacionals s’han anat també consolidant com una font d’informació clau per a generar molts dels indicadors actualment existents. En aquesta sessió es presentaran quatre estudis observacionals que en dos contexts diferents (Catalunya i Guatemala), que han contribuït a generar informació estratègica útil per a les polítiques de prevenció i control del VIH i la resta d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS): a) els estudis integrats bio-conductuals en homes que tenen sexe amb homes de Catalunya, b) la cohort d’homes que tenen sexe amb homes VIH – ITACA, c) la cohort PISCIS de pacients VIH + de Catalunya, i d) un estudi transversal en Treballadores del Sexe Comercial (TSC) i els seus clients de Guatemala.

CV breu

Jordi Casabona i Barbarà (Barcelona 1957) és metge epidemiòleg, va cursar els seus estudis de Medicina a l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau de Barcelona i la seva formació en salut pública a la Universitat de Texas de Houston (USA). Des de 1987 ha dedicat la seva carrera professional a l'àmbit de la SIDA i les ITS, havent treballat en la Surveillance, Forecasting and Assessment Unit del Global Program on AIDS (GPA) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) (1990), va ser Director del Programa de Prevenció i Control de la SIDA de la Generalitat de Catalunya (1991-1994), ha estat consultor de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Etiòpia, Índia, Uzbekistan i altres països de l'ex Unió Soviètica i de l'Europa Central. Des de 1995 és el Director Científic del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH / SIDA / ITS de Catalunya (CEEISCAT) (www.ceeiscat.cat) associat a l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), és professor d’Epidemiologia i de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i des de 2004 és el president de la Fundació Sida i Societat (www.sidaisocietat.org) dirigint els projectes que aquesta fundació té a Guatemala. El 2002 va ser co-president de la XIV International AIDS Conference celebrada a Barcelona. Ha publicat múltiples llibres i més de 170 articles científics en la seva especialitat, així com articles d'opinió en revistes i diaris com El Temps, El Punt-Avui, La Vanguàrdia i El Periódico, del qual és col·laborador habitual en temes de salut pública. El 1998 va publicar un poemari en català, En la mesura del Angles (Ed. Columna, Barcelona), el 2004 narracions curtes a la revista literària Bossanova (Mallorca), el 2005 el poemari en castellà, Del Alba a su Pesar (Ed. Calima, Madrid), el 2007 una sèrie de poemes visuals a la revista ALGA i el 2012 va participar en el llibre de viatges i expedicions mèdiques “Doctor ... supongo” (Ed. Ikusager). El 2012 va clausurar el Cicle de Ciència i Poesia de Quark-UAB amb una conferència sobre Poesia i Medicina.

More events

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Legal Notice and Privacy Policy | Cookie Policy | Site Index | Accessibility | Find Us | Contact