16/12/2020 - Nota de premsa
La leucèmia limfoblàstica aguda de tipus T (LLA-T) és un càncer de la sang que afecta principalment a infants, però també de forma menys freqüent a adults. En aquests últims, encara que la resposta al tractament sigui positiva inicialment, les recaigudes són freqüents i tenen mal pronòstic. Un projecte col·laboratiu entre els laboratoris de Genòmica Biomèdica de l'IRB Barcelona, liderat per la investigadora ICREA Núria López-Bigas, el grup d'Anna Bigas a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital de la Mar) i CIBERONC, i el laboratori de Josep Maria Ribera a l'Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras (IJC) ha descobert que les cèl·lules responsables de la resistència al tractament de la leucèmia LLA-T en adults ja són presents en els tumors abans del primer diagnòstic.
30/11/2020 - Informació general
La Dra. María Martínez, cap de secció de Neurooncologia del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i investigadora del Grup de recerca en Teràpia Molecular del Càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, presidirà el Grupo Español de Investigación en Neurooncología (GEINO), els pròxims dos anys. El nomenament es va confirmar el passat 27 de novembre a l'assemblea de l'entitat, celebrada de forma virtual. La Dra. Martínez ha explicat que el seu objectiu al capdavant de GEINO és "mantenir i potenciar la realització d'assajos clínics en Neurooncologia, tant en tumors primaris del sistema nerviós central, com en metàstasis cerebrals i seguir la línia de l'anterior presidència de col·laboració amb els investigadors més translacionals i bàsics, així com establir nexes d'unió i col·laboració amb altres grups cooperatius".
27/11/2020 - Informació general
Una recerca amb participació de metges i investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, liderada per l'Instituto de Investigación Sanitaria INCLIVA, de l'Hospital Clínico de Valencia, dirigit per la Dra. Pilar Eroles, Co-coordinadora del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mama, mostra, per primera vegada, que la subexpressió de miR-33b està relacionada amb un mal pronòstic en pacients HER2+, un dels càncers de mama més agressius i associat a baixa supervivència.
29/10/2020 - Informació institucional
L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), junt amb l'Instituto de Investigación Sanitaria INCLIVA, de l'Hospital Clínic de València, i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, han obtingut finançament de la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC) per al seu projecte Factores derivados del microambiente tumoral en cáncer de colon localizado: impacto clínico e implicaciones terapéuticas. La Dra. Clara Montagut, cap de la Unitat de Càncer Gastrointestinal del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar, coordinadora del Laboratori de recerca clínica i translacional en noves teràpies i biomarcadors en càncer de còlon i recte de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i participant en l'estudi, apunta que "aquesta recerca pretén identificar marcadors que ens ajudin a saber si el càncer reapareixerà en un pacient operat d'un càncer de còlon. Això és de gran importància per a les persones que tenen càncer de còlon, ja que avui en dia no podem saber en quins casos el tumor reapareixerà i en quins no, després d'una cirurgia.
19/10/2020 - Nota de premsa
La Fundació FERO ha anunciat aquest divendres els guanyadors de les XIX Becas FERO i els guanyadors del II Proyecto FERO-Mango de investigación en Cáncer de Mama. Les beques, de 80.000 € cadascuna, estan destinades a ajudar a joves investigadors a desenvolupar durant dos anys el projecte de recerca translacional en càncer presentat. "Es preveu que 277.394 persones seran diagnosticades de càncer abans de la fi de 2020. No podem permetre que la conjuntura pandèmica en què ens trobem resti oportunitats de tractament i supervivència als milers de pacients que a dia d'avui lluiten contra el càncer. Per això, des FERO estem fent tot el possible perquè el COVID19 afecti el mínim possible a metges i pacients, i els recursos segueixin arribant a investigadors i centres. Una manera d'aconseguir-ho és mantenint els suports a través de les nostres Beques", comenta Sol Daurella, presidenta de la institució.
02/06/2020 - Nota de premsa
Detectar el millor talent investigador i dotar-lo de mitjans econòmics, estructurals i estabilitat per a avançar en la cura d'el càncer amb projectes d'investigació traslacional que millorin el tractament i el diagnòstic des de la innovació amb aplicació clínica. Aquest és l'ambiciós objectiu dels innovadors i punters I Programes CRIS d'Investigació impulsats per CRIS contra el càncer que ja tenen els seus primers guardonats gràcies a un minuciós procés d'avaluació i selecció liderat per un prestigiós comitè internacional d'experts. Durant els pròxims cinc anys els tres projectes guanyadors es centraran en càncer colorectal -el segon que més morts causa-, càncer de pròstata -cada any es diagnostiquen a 1,3 milions de persones- i en la immunoteràpia -un tipus de tractaments molt innovadors que estan canviant el panorama de molts tipus de càncer. "En la investigació ens hi va la vida i només per mitjà de la investigació anem a aconseguir la cura del càncer. Amb els Programes CRIS d'Investigació volem detectar els màxims talents investigadors i dotar-los de la tranquil·litat econòmica i laboral. Volem descobrir i apostar pels Premis Nobel de demà i aquests primers Programes CRIS són només l'inici, ja que per a la pròxima edició doblarem el nombre de guardonats reforçant el nostre compromís amb la investigació tot i la situació actual en la qual vivim", explica Diego Megía, president de CRIS contra el Càncer.
27/03/2020 - Informació general
Anna Bigas, investigadora del CIBER de Càncer (CIBERONC) a l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha estat nomenada nova directora científica del CIBERONC a la Comissió Permanent del CIBER celebrada el passat 26 de març. Anna Bigas pren el relleu de Joaquín Arribas, que ha exercit aquest càrrec des de la creació del CIBERONC el 2016. La nova directora científica, que ja participava en la coordinació de dos dels programes de CIBERONC, Mecanismes de progressió tumoral i Formació i Mobilitat, és la segona dona al front de la direcció científica d'una de les àrees temàtiques del CIBER després del nomenament de Marina Pollán en el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública. La Dra. Bigas va destacar "el gran potencial científic dels grups que integren CIBERONC per a l'abordatge de grans reptes en oncologia de forma col·laborativa com ja ha demostrat en diferents ocasions. En un moment crític com l'actual, necessitarem encara més unir tots els esforços humans i econòmics possibles per avançar en la lluita contra el càncer. En aquest sentit, CIBERONC pot proporcionar un suport únic i valuós perquè aquest avenç sigui una realitat ".
Més informació "Anna Bigas, nova directora científica de l'CIBER de Càncer"
09/03/2020 - Nota de premsa
Investigadors del Grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han encapçalat un estudi en el qual han pogut determinar el paper de dues molècules, Dll4 i Notch, i la importància de la seva relació en la generació de cèl·lules mare de la sang. Aquest és un pas de gran rellevància en la recerca per a trobar un mètode viable que permeti generar aquest tipus de cèl·lula a laboratori. L'estudi, en el qual han participat investigadors de la Universitat de Tel Aviv, de la Universitat d'Edimburg, de la Universitat de la Sorbona de París i de la de Cambridge, el publica la revista The EMBO Journal. El grup que ha liderat l'estudi és un dels pocs que treballa en aquest àmbit a l'Estat, i fa anys que avança en la recerca sobre les cèl·lules mare de la sang i la seva generació a laboratori en el camp de la medicina regenerativa. En el moment actual, "es poden fer eritròcits, plaquetes, molts productes sanguinis al laboratori, però no s'ha aconseguit fer mai una cèl·lula que tingui característiques de cèl·lula mare de la sang", explica la Dra. Anna Bigas, coordinadora del grup i autora principal de l'estudi.
16/01/2020 - Informació institucional
L'organització mundial Worldwide Cancer Research, amb seu a Escòcia, finançarà durant tres anys un estudi en metàstasi del càncer de mama de Toni Celià-Terrassa, del grup de recerca en teràpia molecular del cáncer de l'IMIM. El projecte té per objectiu avançar en l'estudi sobre les dinàmiques i comportaments de poblacions tumorals que fan transició epitèli-mesenquima (EMT) durant la metàstasis del càncer de mama. Per això s'utilitzaran tècniques avançades de microscòpia 3D i de "single-cell" transcriptòmica, conjuntament amb anàlisis de biologia computacional. La Worldwide Cancer Research és una charity, similar a l' AECC espanyola, que finança recerca en càncer de científics de renom mundial i de nous talents, seleccionant projectes que es duguin a terme en institucions competitives. Des de la seva creació l'any 1979, han finançat ajuts a 34 països diferents per un import total de 180 milions de lliures.
16/09/2019 - Acte
La Marxa Nòrdica de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, la Marina Walktrail, torna el 13 d'octubre, però canvia d'escenari. Es trasllada, per primera vegada, a Santa Coloma de Gramenet i proposa una ruta saludable i cultural per l'entorn natural de la ciutat, la Serralada de Marina. En aquesta cinquena edició, la iniciativa suma esforços amb el Centre de salut mental Dr. Emili Mira i torna a col·laborar amb el programa La Mar de Saludable del Parc de Salut Mar. També compta amb la col·laboració del Port de Barcelona, la Diputació de Barcelona i altres entitats que se sumaran properament a la iniciativa.
Més informació "Arriba la Marina Walktrail, la marxa nòrdica dels Amics de l’Hospital del Mar"
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte