Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

15/12/2020 - Nota de premsa

La presència de MPOC, determinant per a decidir el tractament contra el càncer de pulmó

Detecten que els nivells de dany de l’ADN i de l’activitat de l’enzima PARP responsable de la reparació cel·lular s’incrementen a les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica

Els nivells de dany de l'ADN i de l'activitat de l'enzim polimerasa responsable de la reparació cel·lular (PARP) s'incrementen als tumors pulmonars de pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però no en els que no patien aquesta patologia. Així ho reflecteix un treball d'investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i metges i investigadors del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca en desgast muscular i caquèxia en malalties cròniques respiratòries i càncer de pulmó de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), que ha estat publicada a la revista Cancers.

Aquesta recerca adquireix gran rellevància donat que el tractament contra el càncer de pulmó amb els inhibidors de l'enzima PARP (ja en ús clínic per a altres tumors, com el de mama i d'ovari) estaria preferentment indicat en aquells pacients amb una malaltia respiratòria de base, mentre que la resposta a les persones sense MPOC, la seva indicació estaria més que qüestionada.

Dra Esther Barreiro. Font: IMIM.

Segons explica Esther Barreiro, investigadora del CIBERES, pneumòloga de l'Hospital del Mar, investigadora de l'IMIM i autora responsable del treball, "els nostres resultats poden justificar en gran manera la raó per la qual els inhibidors de PARP en casos de càncer de pulmó no han estat concluents fins a la data, donat que no s'ha tingut en compte la presència o no d'una malaltia respiratòria crònica en aquests pacients".

En aquest estudi, realitzat en una mostra de 30 pacients amb càncer de pulmó a l'Hospital del Mar de Barcelona, dels quals la meitat patia MPOC, s'ha avaluat l'expressió i activitat de la PARP-1 i PARP-2, enzims claus en els processos tumorals, i el dany a l'ADN. Segons els resultats, als tumors de pulmó de pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica es va observar un nivell de dany de l'ADN molt elevat i una major activitat de l'enzim, però tot això es va detectar una disminució de la seva expressió als tumors de pulmó independentment de la MPOC.  Així mateix, altres característiques fenotípiques, com l'obstrucció de les vies respiratòries, més enllà del càncer poden explicar l'increment de l'activitat de PARP observat als tumors de pacients amb MPOC subjacent.

Increased PARP Activity and DNA Damage in NSCLC Patients: The Influence of COPD

Jun Tang, Víctor Curull, Xuejie Wang, Coral Ampurdanés, Xavier Duran, Lara Pijuan, Alberto Rodríguez-Fuster, Rafael Aguiló, José Yélamos y Esther Barreiro. Cancers (Basel). 2020 Nov; 12(11): 3333. Published online 2020 Nov 11. doi: 10.3390/cancers12113333

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7697659/

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte