Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

20/06/2019 - Informació general

Els canvis a la densitat mamària entre mamografies de control fan variar el risc de patir càncer de mama

Un estudi liderat pel Dr. Xavier Castells i la Dra. Marta Román, del Servei d’Epidemiologia i Avaluació, destaca la importància de tenir en compte aquest fet a l’hora de personalitzar el seguiment del cribratge de càncer de mama

L'increment de la densitat mamària en dones que se sotmeten a les mamografies de control dels programes de cribratge de càncer de mama és un factor que cal tenir en compte a l'hora de fer-ne el seguiment. És la conclusió d'un estudi del Servei d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que ha encapçalat la Dra. Marta Román, després d'analitzar dades de gairebé 120.000 dones de l'Estat que van realitzar-se aquestes proves entre els anys 1996 i 2015. El treball el publica la revista The Breast.

"Cal tenir en compte els casos de les dones que experimenten un canvi a la densitat mamària a les cites de control, ja que aquest fet pot modificar el seu risc de tenir càncer de mama", explica la Dra. Román. En concret, un augment d'aquest índex pot suposar un increment d'un 50% en el risc de desenvolupar la malaltia. Però, a la vegada, un descens de la densitat també implica una disminució del risc de patir un càncer de mama.

Foto investigadors

Foto (d’esquerra a dreta): Marta Roman, Maria Sala i Xavier Castells. Font: Hospital del Mar

Personalitzar el cribratge de càncer de mama

Tenir en compte l'evolució de la densitat mamària a les dones que s'inclouen als programes de cribratge de càncer de mama pot servir per a personalitzar el seu seguiment, i oferir estratègies de cribratge individualitzades en funció del risc personal de cada dona. Una elevada densitat mamària està directament vinculada amb el risc de desenvolupar un càncer de mama i, a la vegada, es pot convertir en un factor que pot dificultar el diagnòstic amb les proves habituals, emmascarant possibles tumors.

De manera habitual, la densitat mamària es recull en una classificació de quatre categories. El més comú és que es produeixi un descens de la densitat amb l'edat, tot i que es poden produir casos d'increments, alguns d'ells relacionats amb el desenvolupament d'un tumor a la mama.

Article de referència

Román M, Sala M, Baré M, Posso M, Vidal C, Louro J, Sánchez M, Peñalva L, Castells X, on behalf of the BELE study group. Changes in mammographic density over time and the risk of breast cancer: an observational cohort study. Breast. 2019; 46:108-115. https://doi.org/10.1016/j.breast.2019.04.007.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte