Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

09/07/2018 - Nota de premsa

Un nou mètode computacional per explorar la reutilització de fàrmacs

Nota emesa per la UPF

Investigadors liderats per Emre Guney del Grup de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB), un programa conjunt de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), han desenvolupat un nou mètode computacional per a reutilitzar medicaments que es dirigeixen a vies biològiques comunes a més d'una malaltia. L'estudi ha estat publicat a la revista Pharmaceuticals.

La reutilització de medicaments, una estratègia eficaç

Un percentatge important dels fàrmacs comercialitzats no són eficaços als pacients a causa de la complexitat dels processos biològics implicats en les malalties i les diferències genètiques entre les persones. Malgrat els avanços recents, el descobriment de nous tractaments efectius encara és un procés llarg i molt costós econòmicament. Per aquest motiu, la reutilització de medicaments, és a dir, l'ús de fàrmacs existents per a altres malalties, és una alternativa molt interessant per reduir els costos del desenvolupament de fàrmacs.

Amb l'objectiu d'explorar aquesta via, els investigadors han desenvolupat un nou mètode computacional anomenat Proximal pathway Enrichment Analysis (PxEA, anàlisi d'enriquiment de vies biològiques proximals), que avalua si les proteïnes sobre les quals actua el fàrmac estan implicades només en una malaltia específicament, o a vies comunes a diferents malalties.

"PxEA revela que la majoria dels medicaments actualment utilitzats per als trastorns autoimmunes com l'artritis, la psoriasis, la colitis ulcerativa i l'esclerosi múltiple no es dirigeixen específicament a les proteïnes que causen la malaltia", comenta Emre Guney, investigador del grup d'Informàtica Biomèdica Integrada i grup de Bioinformàtica Estructural del GRIB, dirigits per Laura I. Furlong i Baldo Oliva, respectivament. "Les dianes d'aquests fàrmacs són, en molts casos, proteïnes de la resposta immune comuna i vies relacionades amb la inflamació, que estan implicades en diverses malalties autoimmunes", continua.

Esquema que mostra com es relacionen diferents malalties autoimmunes, mitjançant gens i símptomes compartits. Dues malalties estan connectades amb una línia grisa si comparteixen gens i amb una línia taronja si comparteixen símptomes.

Aplicació del mètode per a la comorbilitat

Joaquim Aguirre-Plans, primer autor de l'estudi, explica "també vam demostrar que PxEA es pot aplicar per reutilitzar medicaments que poden dirigir-se als mecanismes compartits que participen en les malalties comòrbides (que ocorren simultàniament en un pacient)".

La diabetis tipus 2 i la malaltia d'Alzheimer són altament prevalents en una societat cada vegada més envellida. A causa de la interferència de diversos processos biològics compartits entre aquestes dues malalties, s'observen amb freqüència en el mateix pacient, i els esforços recents apunten a reutilitzar agents antidiabètics per prevenir la resistència a la insulina en la malaltia d'Alzheimer.

"Fins a on sabem, PxEA és el primer mètode sistemàtic que pot identificar medicaments dirigits a processos patològics comuns implicats en dues malalties, com la diabetis tipus 2 i la malaltia d'Alzheimer", conclou Emre Guney.

A l'estudi també han participat investigadors del Centre de Recerca de Medicina Molecular de l'Acadèmia de Ciències d'Àustria i la Universitat de Maastricht a Holanda.

Article de referència:

Aguirre-Plans J, Piñero J, Menche J, Sanz F, Furlong LI, Schmidt HHHW, Oliva B, Guney E. Proximal Pathway Enrichment Analysis for Targeting Comorbid Diseases via Network Endopharmacology. Pharmaceuticals. June, 2018. DOI: https://doi.org/10.3390/ph11030061

Els investigadors Quim Aguirre, Baldo Oliva, Laura Furlong, Emre Guney, Janet Piñero i Ferran Sanz

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte