Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

17/01/2017 - Informació general

Tret de sortida al Projecte ESCAPE-NET

Setze equips científics europeus treballaran per millorar la prevenció i el tractament de l'aturada cardíaca sobtada

Del 17 al 19 de gener tindrà lloc a Amsterdam el kick-off meeting del projecte ESCAPE-NET (European Sudden Cardiac Arrest network: towards Prevention, Education and New Treatment), un projecte del programa Horizon 2020 de la Unió Europea, de l'àrea de Medicina Personalitzada i dins l'àmbit de l’aturada cardíaca sobtada.

El projecte està coordinat per l’Academisch Medisch Centrum de la Universitat d’ Amsterdam i hi participen un total de 16 equips científics de tot Europa, entre ells el grup de recerca en Farmacologia de Sistemes del Programa d’Informàtica Biomèdica de l’IMIM i UPF coordinat pel Dr. Jordi Mestres. Aquest grup aportarà al projecte la seva experiència i expertesa en el camp de la predicció del mecanisme d’acció i la seguretat de fàrmacs i participarà en el desenvolupament d’una puntuació de risc d'aturada cardíaca sobtada personalitzada a partir de l’anàlisi individual de quimio i biomarcadors associats a l’arítmia cardíaca.

L'aturada cardíaca sobtada es la causa del 20% de les morts a Europa, actualment les taxes de supervivència són només d’entre el 5 i el 20%, per tant hi ha una gran necessitat de millorar la prevenció i el seu tractament. Fins ara aquests esforços s’han vist obstaculitzats per la manca de grans cohorts de pacients amb informació detallada d’aquesta malaltia.

ESCAPE-NET uneix equips científics, que han creat grans cohorts de població, dedicats a la investigació de l'aturada cardíaca sobtada, amb la intenció d’explotar al màxim les dades disponibles i poder millorar la gestió d’aquesta malaltia. Per tal d’aconseguir aquest objectiu tenen prevista la construcció d'una base de dades única i creixent, de més de 100.000 mostres d’ADN, que inclourà més de 20.000 mostres de pacients que han patit aturada cardíaca sobtada. Combinant les bases de dades Europees i les infraestructures existents, identificaran els factors de risc (heretats, adquirits, ambientals) i les estratègies de tractament de primera resposta que poden explicar les diferències en la incidència de la malaltia i la supervivència entre els diferents països. Mitjançant la col·laboració amb xarxes professionals, com la European Heart Rhythm Association, i l'European Resuscitation Council, es treballarà per traduir els resultats en canvis en la pràctica clínica i la incidència en les polítiques sanitàries europees per als pacients amb risc d'aturada cardíaca sobtada.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte