Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/05/2016 - Nota de premsa

Descobreixen un biomarcador per mesurar el risc de patir càncer en no fumadors

El proper dia 31 de maig es celebra el dia Mundial contra el tabac

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) demostren, per primera vegada, que mesurar en el cabell una nitrosamina específica del tabac, la NNK, es correlaciona amb el risc real d’exposició a carcinògens del fum del tabac en fumadors passius. Aquesta substància és molt millor biomarcador que qualsevol de les altres substàncies mesurades fins ara per a valorar aquest risc i s’ha trobat en concentracions més altes en el cabell que cap altre carcinogen específic del tabac. L’estudi s’ha dut a terme amb la col·laboració d’investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i ha estat publicat a la revista Scientific Reports.

El fum a què estan exposats els fumadors passius és diferent del fum al dels fumadors. Els fumadors passius estan exposats a un fum que conté molts dels químics resultants de la combustió de la cigarreta, a més de substàncies que han passat per diferents reaccions d’activació esdevenint carcinògenes. És el que s’anomena fum de segona i tercera mà. “El fet de poder mesurar directament aquestes nitrosamines carcinògenes, especialment l’NNK (4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone), aporta una informació molt útil per valorar els risc real d’exposició a les substàncies que poden provocar danys a l’ADN i, per tant, ser l’origen d’un càncer” explica el Dr. José Antonio Pascual, investigador del programa de Neurociències de l’IMIM.

Segons el Dr. Pascual: “en aquest estudi hem demostrat per primera vegada que NNK està present en mostres de cabell de no fumadors, fins i tot aquells que no perceben estar exposats al fum del tabac. L’NNK està present en concentracions més elevades que altres nitrosamines específiques del tabac”.

El cabell és una matriu biològica excel·lent per poder mesurar-hi diverses substàncies i l’exposició real mitjana i acumulada durant llargs períodes de temps. Per les seves les característiques de creixement (1cm/mes aproximadament) pot acumular substàncies durant llargs períodes de temps que permeten l’estudi i la cronologia dels consums de tabac.

Aquest grup de recerca ha estat estudiant diverses substàncies derivades del consum del tabac – nicotina, cotinina, i les nitrosamines NNK, NNN, i NNAL– en mostres de cabell humanes i com s’ha anat acumulant en aquesta matriu biològica. “Hem trobat que les concentracions d’aquestes substàncies son diferents entre els no-fumadors segons el seu grau d’exposició al fum”, explica el Dr. José Antonio Pascual. L’estudi ha detectat també altres carcinògens com l’NNN, mentre que l’NNAL és absent als cabells. L’NNK es correlaciona moderadament amb els nivells de nicotina i cotinina trobats, mentre que l’NNN no correlaciona amb les altres substàncies analitzades, suggerint un origen diferent.

Habitualment, la cotinina, el principal producte de biotransformació de la nicotina, ha estat el marcador d’exposició al fum més emprat, i els seus nivells correlacionen bé amb la quantitat de cigarretes reals consumides. Per tant és un bon marcador que diu “la veritat” sobre el consum o l’exposició no percebuda conscientment en fumadors. Però en fumadors passius aquests nivells de cotinina no son tant útils com a marcadors d’exposició ja que infravaloren el risc de patir càncer dels no fumadors exposats al fum del tabac, en barrejar-se el fum de combustió directe amb el de segona o tercera mà. Cal mesurar aquells productes derivats dels processos de transformació com les nitrosamines derivades –NNK, NNN i NNAL- que no es relacionen tant bé amb la nicotina, sinó que depenen del tipus d’exposició i de com cada persona pot produir-les a partir del consum o exposició al tabac.

Article de referencia
Pérez-Ortuño R, Martínez-Sánchez JM, Fu M, Fernández E, Pascual JA*. Evaluation of tobacco specific nitrosamines exposure by quantification of 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone (NNK) in human hair of non-smokers. Sci Rep 2016; 6: 25043.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte