Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/04/2016 - Nota de premsa

Un nou test genètic millora i amplia la detecció de les mutacions causants de la resistència als tractaments de càncer de còlon

L’ampliació del test genètic permet detectar noves mutacions identificades per un equip d’Oncòlegs de l’Hospital del Mar i de l’IMIM

Oncòlegs de l'Hospital del Mar i del seu institut de recerca, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) han ampliat i millorat el test genètic que permet detectar la presència de les mutacions que provoquen resistència a un tractament freqüentment usat en el càncer de còlon. Aquest test genètic, que ja va ser validat i incorporat a la pràctica clínica l’any 2014 a través d'un acord amb l'empresa belga Biocartis, ara s’amplia a noves mutacions, permetent als oncòlegs millorar i personalitzar, encara més, els tractaments contra el càncer de colon.

Aquest test genètic però, va començar el seu recorregut l’any 2012 gràcies al treball de recerca liderat per la Dra. Clara Montagut i el Dr. Joan Albanell de l'Hospital del Mar que es va publicar a Nature Medicine. Per primera vegada van identificar un biomarcador que mostrava com la mutació en un oncogen, el Receptor del Factor de Creixement Epidèrmic (EGFR), era la causa de l’aparició de resistència a un grup de fàrmacs freqüentment usats en càncer colorectal, els fàrmacs anti-EGFR. Aquest va ser el punt de partida de la posterior comercialització d’un kit que ha permès incorporar en temps rècord - menys de tres anys- a la pràctica clínica una troballa de recerca del laboratori i contribueix a personalitzar els tractaments contra el càncer de còlon.

Gràcies a l’acord entre l’Hospital del Mar i Biocartis es va incorporar i comercialitzar aquest nou biomarcador a un únic panell de marcadors per a càncer de colon amb plataformes de detecció d’última generació. “Aquestes plataformes permeten analitzar fàcilment, amb rapidesa i gran sensibilitat, una sèrie de mutacions del tumor i, en conseqüència, posar ràpidament a disposició dels metges les dades necessàries per a decidir de forma personalitzada el millor tractament per cada pacient”, explica la Dra. Clara Montagut, oncòloga de l'Hospital del Mar, investigadora de l’IMIM i responsable de la recerca. “Amb la incorporació a aquestes plataformes de les noves mutacions recentment identificades s’expliquen un 10-15% addicional de les resistències desenvolupades pels tumors. Amb aquest increment, les mutacions d’EGFR es converteixen juntament amb les mutacions de RAS en les causes de resistència més importants a aquest grup de fàrmacs” segueix la Dra. Montagut.

En un moment en el que la medicina evoluciona cap a diagnòstics basats en anàlisis de biomarcadors, la recerca i la millora d'aquestes tècniques són la clau. “Aquest nou set de mutacions de resistència ens permetrà millorar l'atenció als pacients amb càncer de còlon que estiguin rebent la teràpia anti-EGFR. Espero amb ganes la versió en biòpsia líquida d'aquest assaig, en la qual estem treballant de forma activa, i que ens permetrà determinar aquestes mutacions en una anàlisis de sang del pacient i poder saber a temps real com s’està comportant el tumor. Això ens ajudarà a monitoritzar el tumor de ben aprop i prendre decisions terapèutiques personalitzades en cada moment”, ha explicat la Dra. Montagut.

Les biòpsies líquides per a la detecció d'aquests marcadors en plasma sanguini ja s'estan desenvolupant i seran llançades entre 2016 i 2017. Fins ara, només estan disponibles per a la detecció de RAS i BRAF en Càncer de Còlon Metastàsic. “La celeritat amb la que s’ha aconseguit que la nostra recerca s’hagi transferit a la industria és fruit de l’excel·lència d’aquesta investigació, de la transcendència de les possibilitats que oferia i per tractar-se d’un treball de l’Hospital del Mar, al qual s’hi ha afegit els últims anys, la tasca multidisciplinària realitzada en col·laboració amb la pròpia Biocartis i el Dr. Bardelli del Intitute for Cancer Research de Torino”, explica el Dr. Joan Albanell, Cap de Servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar i director del Programa de Recerca en Càncer de l’IMIM. “La traducció de totes aquestes descobertes i esforços en una biòpsia líquida capaç de detectar aquestes mutacions en sang perifèrica dels pacients, permetrà un avenç enorme en el monitoratge del càncer de colon i, en totes les decisions terapèutiques”, segueix el Dr. Albanell.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte