Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

08/09/2014 - Informació institucional

L'IMIM posa en marxa l’Estudi col.laboratiu ATHOS en el que hi participaran més de 40 hospitals de les comunitats autònomes espanyoles

El Grup d’Epidemiologia Clínica i Prevenció Cardiovascular de l’IMIM lidera el projecte

Des dels Programes 2 i 7 de Cardiopatia Isquèmica i HERACLES de Prevenció, de la Red de Investigación Cardiovascular (RIC), s’ha promogut l’estudi col.laboratiu ATHOS (Atención Hospitalaria del Síndrome Coronario) que s’iniciarà el 01/10/2014.

Mantindrà el seu funcionament amb fons estructurals de la RIC que permetran pagar personal de recolzament per a maneig de dades, programació d’impresos online i anàlisi estadístics. L’estudi es coordinarà des dels grups ULEC-IMIM (Unitat de Lípids i Epidemiologia Cardiovascular) i EGEC-IMIM (Epidemiologia i Genètica Cardiovascular) d’HERACLES a l’IMIM.

A cada centre participant s’ofereix una avaluació confidencial dels resultats del servei mitjançant un sistema europeu de benchmarking estandarditzat  finançat per la CE, i la possibilitat de participar en un projecte d’avaluació del score de risc genètic en la predicció del pronòstic dels pacients amb SCA, quelcom totalment nou i atractiu. L’estudi també compta amb el recolzament i patrocini de la Sociedad Española de Cardiología.

L’estudi ATHOS s’emmarca en la saga de registres de SCA PRIAMHO I i II, Máscara i DIOCLES dels anys 1995 a 2012, la majoria promoguts en l’entorn de la Secció de Cardiopatia Isquèmica de la Sociedad Española de Cardiología. L’estudi a més de contribuir a la continuïtat d’aquests estudis periòdics, i guiat per la necessitat d’austeritat imperant a Europa, planteja un format simplificat que ha facilitat i estimulat la participació de centres de totes les Comunitats Autònomes, amb algunes característiques innovadores:

  • Entrada en línia de dades amb connexió segura.
  • Utilització de codificació estandarditzada a las variables a partir de la proposta CARDS de la European Society of Cardiology traduïda al espanyol per investigadors de l’IMIM.
  • Possibilitat d’avaluació de la qualitat assistencial mitjançant la funció Europea EURHOBOP per a maneig d’IAM i ús de PCI, de manera confidencial i individual per a cada hospital participant.
  • Es recolliran almenys 250 pacients consecutius amb SCA retrospectivament a partir de la data més recent possible per a facilitar la participació que es ponderarà per grandària i complexitat de l’hospital.
  • Existirà a més la possibilitat de reclutar uns altres 50 pacients consecutius prospectivament amb obtenció de 10cc de sang sencera per a realitzar l’extracció d’ADN i les determinacions de genotipat en el centre coordinador de l’IMIM de Barcelona.
  • En els articles científics que es publiquin a més del comitè de redacció s’inclourà la llista de tots els IPs i investigadors de cada hospital participant. A més es publicarà una web amb la llista completa d’investigadors i col·laboradors de cada hospital. 

Els objectius que l’estudi persegueix són:

1) Determinar les característiques dels pacients ingressats en una mostra representativa d’hospitals de les CCAA de varis nivells assistencials i el seu pronòstic intra-hospitalari i a sis mesos.

2) Determinar els patrons de maneig i els factors associats amb el pronòstic intra-hospitalari.

3) Comparar els resultats obtinguts en termes de mortalitat intra-hospitalària amb estàndards europeus mitjançant una funció de qualitat assistencial obtingut en l’estudi EURHOBOP.

4) Analitzar el paper de les 41 característiques genètiques associades independentment dels factors de risc a la cardiopatia isquèmica en la supervivència intra-hospitalària al SCA amb elevació del ST.

Les dades estaran disponibles a principis de 2016.

Si desitges ampliar informació sobre l’estudi ATHOS contacta amb Jaume Marrugat (jmarrugat@imim.es, telf: 933 16 07 10) o Sandra Farré (sfarre@imim.es, telf: 933 16 07 74)

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte