Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/10/2013 - Nota de premsa

Un nou model estadístic prediu l’impacte del consum de tabac en l’asma infantil

Nota de premsa generada per la UB

Cal reduir encara un 15 % el consum de tabac al país, sobretot en l’entorn domèstic, per disminuir els episodis d’asma infantil, segons apunta un article científic publicat recentment a l’International Journal of Statistics in Medical Research. L’estudi està signat pels professors Toni Monleón Getino i Martín Ríos, del Departament d’Estadística de la UB, i els experts Oriol Vall, Carme Puig, Òscar Garcia Algar i Antonella Chiandetti, membres del Grup de Recerca d’Infància i Entorn de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

L’asma és la malaltia crònica més freqüent en la infància i l’adolescència en països industrialitzats. És una patologia multifactorial, amb una incidència entre el 10 i el 17 % en la població infantil i juvenil a Espanya, que no té tractament curatiu i que pot afectar molt la qualitat de vida dels afectats. Tot i que la seva prevalença ha augmentat els darrers quaranta anys en molts països, encara no s’havia fet cap simulació estadística per pronosticar l’evolució de la malaltia en la població infantil a Europa.

Un model basat en la probabilitat condicional

L’estudi presenta un primer model estadístic de simulació —basat en la teoria de la probabilitat condicional— per predir el risc dels episodis d’asma infantil. Aquest model, que inclou diferents factors de risc per a l’asma, s’ha dissenyat amb dades de publicacions científiques i del projecte AMICS (Asthma Multicenter Infant Cohort Study), desenvolupat pels investigadors de l’IMIM per estudiar la relació entre els factors ambientals i el desenvolupament de l’asma infantil en diferents fenotips de pacients.

L’1 de gener del 2006 va entrar en vigor una primera llei que establia mesures contra el consum de tabac a Espanya. El 2011, se’n va començar a aplicar una altra de més restrictiva. Segons l’estudi, del 2001 al 2007 el consum de tabac a Espanya es va reduir del 35,2 % al 23,7 %, però aquest canvi no va tenir efectes destacats en la incidència de l’asma infantil.

 Objectiu: reduir la incidència de l’asma infantil

Tal com explica Toni Monleón Getino, primer autor de l’article, «aquest model estadístic indica que la incidència de l’asma infantil està estabilitzada. El consum de tabac en adults també s’ha estabilitzat, i entre el 22 i el 23 % de la població és fumadora. Si aquest percentatge no es redueix de manera significativa, en especial entre mares i pares fumadors, encara s’estarà lluny de l’objectiu de reduir la prevalença de l’asma infantil», alerta l’expert, que va iniciar la recerca en col·laboració amb l’Institut Superior de Sanitat de Roma (Itàlia).

En opinió del professor Martín Ríos, «l’asma és una malaltia causada per múltiples factors (predisposició genètica, ambient, alimentació, etc.), i el tabac actua com un factor desencadenant de les crisis asmàtiques infantils». «És a dir —remarca l’investigador—, no hi ha una relació causa-efecte entre tabac i asma, però el tabac, fins i tot el fum de l’ambient o de la roba, afavoreix que hi hagi episodis d’asma infantil».

Segons dades sanitàries, al llarg dels darrers anys s’ha reduït en els adults la incidència de la malaltia pulmonar obstructiva crònica i l’asma, a causa de les lleis antitabac. En el cas de la població infantil, el tabaquisme matern i l’exposició ambiental al fum de tabac són alguns dels principals factors que disparen el risc de patir crisis asmàtiques.

A parer dels investigadors de la UB, «no hi ha dubte de la relació del tabaquisme amb la patologia respiratòria del nen petit, que té un increment de la prevalença entre els escolars». «Tot i que és difícil demostrar si les alteracions funcionals s’inicien ja en el fetus o si això té lloc posteriorment, durant la lactància, s’ha trobat una disminució de la funció respiratòria en nens les mares dels quals van fumar durant l’embaràs —però no després del part—, i això dóna a entendre que les lesions es van iniciar en el fetus», assenyalen els experts.

Evitar el tabac a casa

Els models de simulació en epidemiologia són eines que poden contribuir a perfilar polítiques sanitàries més eficients en l’àmbit de la salut pública. Toni Monleón Getino i Martín Ríos, experts del Grup de Modelització Estadística Multivariant i Computacional de la UB i autors d’altres estudis sobre epidemiologia de malalties infeccioses (tuberculosi, meningitis, etc.), adverteixen que les mesures per evitar l’exposició dels nens al tabac encara són insuficients. «Encara hi ha molts casos de nens exposats al fum de tabac en l’entorn familiar. Caldria millorar les polítiques sanitàries, conscienciar millor la societat i fer més esforços en la lluita contra el tabaquisme, en especial a la llar», conclou Monleón Getino.

Article:

T. Monleón Getino, C. Puig, O. Vall, M. Ríos, A. Chiandetti, O. Garcia Algar. «Prediction of Childhood Asthma Using Conditional Probability and Discrete Event Simulation», International Journal of Statistics in Medical Research, 2013, 2. DOI: 10.6000/1929-6029.2013.02.03.2

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte