Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/01/2013 - Nota de premsa

Cardiòlegs de l’Hospital del Mar demostren que l’administració de ferro millora el tractament de la insuficiència cardíaca

El treball proposa una nova línia terapèutica que comporta un canvi de paradigma en el tractament de la malaltia

Un estudi internacional liderat per l’Hospital del Mar i l'IMIM ha confirmat un canvi de paradigma en el tractament de la insuficiència cardíaca. Els resultats, publicats a la revista  European Heart Journal, demostren que administrar ferro als pacients suposa una millora de la seva qualitat gràcies a la reducció dels símptomes que causa la malaltia.

Fatiga, inflamació de les extremitats o manca d’aire en realitzar esforços, són alguns dels efectes amb que han de conviure quotidianament els afectats. Tots aquests símptomes es deriven de la incapacitat de l’organisme per absorbir i emmagatzemar correctament el ferro. Corregir aquest dèficit amb l’administració d’injeccions periòdiques d’un fàrmac altament ric en aquesta substància és la nova línia terapèutica que proposa aquest treball. Les contraindicacions que provoca són de caràcter menor i els beneficis en el benestar del pacient són significatius.

La insuficiència cardíaca és la primera causa d’ingrés hospitalari en la població major de 65 anys i presenta una mortalitat superior a la majoria de càncers. La seva baixa supervivència i la freqüent necessitat d’hospitalització la converteixen en un gran problema de salut pública. No obstant, els resultats d’aquest estudi són esperançadors. “El tractament ha suposat una millora en pacients en els que el dèficit de ferro ja es traduïa en una anèmia com en els que encara no s’havia detectat. Aquesta dada ens demostra que corregir aquest dèficit implica una millora de totes les dimensions de la qualitat de vida dels pacients" explica el Dr. Josep Comín, Coordinador del Programa d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital del Mar de Barcelona, investigador de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Médiques) i autor principal d’aquest estudi.

L'estudi ha inclòs a 459 pacients de 75 centres sanitaris distribuïts per Europa i Argentina. Dos terços d’aquest pacients, triats de forma aleatòria, han rebut injeccions setmanals del compost ric en ferro fins a revertir-ne el dèficit. Posteriorment, han seguit el tractament mensualment. El terç restant ha rebut placebo. El seguiment s’ha fet a les 4, 12 i 24 setmanes de tractament amb qüestionaris sobre la percepció del pacient sobre el seu estat de salut. Els resultats demostren que els pacients tractats amb ferro intravenós han mostrat millores molt significatives en comparació amb els que han pres placebo. A les 4 setmanes el 50% dels pacients tractats amb ferro intravenós ja van afirmar trobar-se millor.

Més enllà dels resultats obtinguts, aquesta investigació també suposa un canvi de paradigma en l’avaluació terapèutica. La principal mesura de l’eficiència del tractament ha estat la percepció subjectiva del pacient sobre la seva qualitat de vida. Aquesta innovadora tendència vol fomentar una medicina centrada en les persones, per a fer-les protagonistes de les teràpies.

El model de gestió de la insuficiència cardíaca ha situat l’Hospital del Mar com a referent en el maneig d’aquesta patologia crònica pels excel·lents resultats que presenta: la disminució de la mortalitat en un 45%, la reducció en un 40% dels reingressos i un 25% menys d’estades hospitalàries. El model incorpora elements com:

  • La primera Unitat d’Insuficiència Cardíaca creada a l’Estat Espanyol.
  • Una estreta coordinació amb els equips mèdics i d’infermeria de l'atenció primària pel seguiment intensiu del malalt, que contempla sessions clíniques conjuntes.
  • Un ambiciós programa d’educació sanitària, que promou l’autoresponsabilització del pacient en la cura de la seva malaltia.
  • La utilització de les TICs amb la implantació del projecte de Telemedicina ICOR, que permet fer el seguiment del malalt d’alt risc evitant els desplaçaments a l’hospital o el CAP. L’avaluació inicial del Programa ICOR indica que els resultats clínics són encara millors que amb la visita presencial i que la satisfacció dels pacients és excel·lent, ja que se senten més segurs i controlats.

Article de referència:

Comín J, Lainscak M, Dickstein K, Filippatos G, Johnson P, Lüscher TF, Mori C, Willenheimer R, Ponikovwski P, Anker SD. The effect of intravenous ferric carboxymaltose on health-related quality of life in patients with chronic heart failure and iron deficiency: a subanalysis of the FAIR-HF study. Eur Heart J 2012

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte