Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

09/01/2013 - Nota de premsa

Els experts alerten dels perills dels suplements dietètics per a perdre pes

Aquests suplements han substituït a les famoses “rainbow pills” prohibides als anys 70-90 i estan exclosos de l’estricta reglamentació que s’aplica als productes farmacèutics en no ser considerats medicaments

L'article "The Return of Rainbow Diet Pills" que ha estat publicat a la prestigiosa revista científica "American Journal of Public Health" i del que és coautor el cap de secció d’endocrinologia de l’Hospital del Mar, investigador IMIM i actual vicepresident de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat (SEEDO), Albert Goday, alerta sobre els perills que comporten els suplements dietètics per perdre pes. Suplements que no són més que les noves generacions de les píndoles "rainbow" o arc de Sant Martí, anomenades així pels seus colors brillants i variats, que van aparèixer fa més de 70 anys com a medicaments per perdre pes.

Encara que van ser prohibides com medicaments en els anys 70 als Estats Units i en els anys 90 a Espanya per la seva perillositat, s'han tornat a introduir al mercat disfressades de suplements dietètics, el que els protegeix de l'estricta reglamentació aplicada a productes farmacèutics. Per això recentment la SEEDO ha rebut nombroses denúncies de nous productes que, mitjançant la combinació de múltiples substàncies "naturals", asseguren aconseguir una ràpida i important pèrdua de pes.

Internet, l'altaveu dels productes reclam

El Dr. Albert Goday, vicepresident de la SEEDO, cap de secció d'endocrinologia de l'Hospital del Mar i investigador IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) és el coautor d'aquest article i l'únic espanyol dels tres professionals que van participar en la seva redacció. En ell es fa una revisió de la utilització de pastilles d'aprimar als Estats Units, Espanya i Brasil des dels anys 40. I es reflexiona sobre els canals de venda actuals: productes comercialitzats fora dels circuits dels fàrmacs convencionals, actualment aprofitant els avantatges de l'accessibilitat a Internet i promocionant a través de campanyes de publicitat en televisió o mitjans escrits.

Productes miracle que prometen una solució ràpida als problemes de pes i capitalitzen la disposició de molts pacients a aferrar-se a qualsevol cosa que els ofereixi una solució exempta de l'esforç de seguir una dieta. La creixent tendència a l'automedicació de la societat actual i els valors estètics imperants, estan afavorint que, malgrat la seva perillositat, aquest negoci lucratiu segueixi creixent.

"Hi ha multitud de pàgines a internet que promocionen productes miraculosos per la pèrdua de pes i és un tema també recurrent en fòrums, però no s'ha de perdre de vista que aquests poden ser productes perillosos que en moltes ocasions no han passat cap control sanitari, i això pot causar greus efectes secundaris i fins i tot morts. De fet, en estudis previs hem pogut documentar els perills d'aquestes pastilles miraculoses sobre el sistema cardiovascular, renal o endocrí. Si consultés al metge abans de prendre qualsevol tipus de medicament o suplement alimentari, s'evitarien molts problemes "afirma el Dr. Goday.

Els perills ocults dels suplements dietètics

La Food and Drug Administration (FDA) dels Estats Units ha advertit recentment als consumidors sobre els riscos de prendre suplements no autoritzats per perdre pes, ja que podrien estar adulterats amb múltiples fàrmacs no indicats per tractar l'obesitat. Alguns d'aquests suplements combinen anorexígens potents, com ara derivats d'amfetamines, amb benzodiazepines, bloquejadors beta i altres medicaments per suprimir els efectes adversos dels anorèxics. Els efectes adversos d'aquestes combinacions han pogut ser constatats pels investigadors de l'article publicat a American Journal of Public Health.

"Els consumidors actuals d'aquests suplements s'enfronten als efectes adversos dels ingredients que els componen i als efectes desconeguts de prendre dosis inadequades. Cal tenir en compte també que hi ha el risc que els productes estiguin mal compostos i que no existeix de cara al consumidor informació fiable sobre el que realment estan consumint” declara el Dr.Goday.

"L'obesitat és un problema de salut important, al qual s'està dedicant un extraordinari esforç assistencial i d'investigació científica a Espanya, de manera que actualment hi ha moltes vies prometedores per avançar cap a un tractament més eficaç. Però tot això vindrà de la mà de les institucions sanitàries, i mai a través d'un atractiu anunci a Internet. No s'ha de frivolitzar un tractament, que en cas que sigui fraudulent, al costat de la ineficàcia pot provocar efectes secundaris sobreafegits ", conclou.

Article de referència

"The Return of Rainbow Diet Pills" Pieter A. Cohen, MD, Alberto Goday, MD, and John P. Swann, PhD. Am J Public Health 2012; 102:1676-1686. doi: 10.2105/AJPH.2012.300655

Per més informació

Verònica Domínguez (93 248 30 72) / Rosa Manaut (699094833) / Maribel Pérez (619885326). Servei de Comunicació Hospital del Mar/IMIM.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte