Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

31/10/2012 - Nota de premsa

La cirurgia contra l’obesitat mòrbida disminueix el risc cardiovascular

L’article ha estat publicat a la revista Obesity Surgery

Investigadors de la Unitat d’Atenció a l’Obesitat Mòrbida de l’Hospital del Mar i de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques), han constatat que la cirurgia bariàtrica – o conjunt de procediments quirúrgics emprats per a tractar l’obesitat- té efectes beneficiosos sobre les alteracions en el metabolisme dels lípids que solen presentar les persones amb obesitat mòrbida.

L’obesitat mòrbida és una forma extrema d’obesitat, rebel als tractaments mèdics, que s’associa a un gran nombre de malalties, especialment d’origen cardiovascular com la diabetis tipus 2, la hipertensió o la dislipèmia, malalties que escurcen substancialment la mitjana de vida d’aquests pacients. Recents estudis han demostrat que després de la cirurgia bariàtrica, a més de la dràstica pèrdua de pes, també millora i fins i tot es curen malalties associades a l'obesitat, com la diabetis tipus 2. No obstant, fins al moment, es desconeixia quins efectes tenia aquesta cirurgia sobre l’excés de greixos, el colesterol i els triglicèrids en sang (el que s’anomena dislipèmia).

El nostre estudi ha demostrat que la cirurgia bariàtrica provoca una ràpida i mantinguda millora en el perfil lipídic, amb la disminució dels triglicèrids, colesterol total i colesterol LDL (el "colesterol dolent"), juntament amb un important augment del colesterol HDL (el "colesterol bo" ), contribuint substancialment a disminuir el risc cardiovascular associat a aquesta malaltia”, explica el Dr. Albert Goday, cap de secció d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital del Mar, vicepresident de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat i coordinador de l’estudi.

L’estudi s’ha portat a terme analitzant l'evolució del perfil lipídic de 102 persones que patien obesitat mòrbida. Els investigadors van comparar els efectes de les dues tècniques quirúrgiques actualment més utilitzades: el by-pass gàstric i la tubulització gàstrica. El by-pass consisteix en una reducció de la mida de l’estómac i la seva connexió directament a l’intestí per a disminuir l’absorció de nutrients, mentre que la tubulització gàstrica redueix la capacitat de l’estómac en un 75%. Les conclusions de l’estudi demostren que el by-pass gàstric aconsegueix una major reducció del colesterol total i de la fracció del colesterol dolent (LDL).

Per contra, ambdues tècniques són capaces d'augmentar, i per tant millorar, el colesterol HDL. “Un dels efectes més interessants és el marcat augment del colesterol HDL o colesterol bo, fet difícilment assolible amb els fàrmacs per a reduir el colesterol disponibles actualment” afirma el Dr. Albert Goday.

Malgrat la importància i transcendència d'aquests resultats sobre la millora dels lípids amb aquesta cirurgia, només s’ha de plantejar la cirurgia bariàtrica quan amb el tractament convencional, dieta i exercici, no s’aconsegueix una adequada pèrdua de pes i el control de malalties associades a l'obesitat”, conclou el Dr. Albert Goday.

Es calcula que existeixen més de 250 milions d’obesos en el món, la majoria en els països industrialitzats, i les previsions calculen que la xifra de persones obeses es doblarà en els països europeus en menys de 10 anys. Segons les dades més recents de la SEEDO (Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad) a Espanya la prevalença de l’obesitat (Índex de Massa Corporal superior a 30) està entre el 24 i el 28%, i d’aquests, un 2% pateix d’obesitat mòrbida (Índex de Massa Corporal superior a 40).

Article de referència

Impact of restrictive (sleevegastrectomy) vs hybrid bariatric surgery procedure (Roux-en-I gastric bypass) on lipidprofile.” Benaiges D, Flors JA, Pedro-Botet J, Ramon JM, Parri A, Villatoro M, Carrera MJ, Pera M, Sagarra E, Gran L, Goday A. ObesitySurgery 2012. DOI: 10.1007/s 11695-012-0662-8

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte