Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

23/10/2012 - Nota de premsa

L’elevada ingesta d’aliments amb acrilamida durant l’embaràs causa un menor pes del nadó en néixer

L'acrilamida es troba en aliments de consum habitual com les patates fregides, xips, galetes, cereals per a l’esmorzar i cafè

Font: Stockxchng

Nota generada pel CREAL

La ingesta d'aliments amb alt contingut d'acrilamida durant l'embaràs s'associa amb un pes inferior i una menor circumferència del cap en nadons. Així ho revela un estudi internacional sobre la dieta de 1.100 dones embarassades i els seus nadons de Dinamarca, Anglaterra, Grècia, Noruega i Espanya. La diferència entre les mares exposades a alts nivells d'acrilamida i les exposades a nivells baixos pot ser de fins a 132 grams en el pes del nadó i 0,33 centímetres en la grandària del seu cap.

A més, l'estudi, dirigit pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona i la Universitat d'Estocolm (Suècia), mostra que els majors nivells d'aquesta substància es van observar en els nadons d'Anglaterra i els més baixos en els de Dinamarca.

La raó dels alts nivells d'acrilamida que s'observen en moltes dones és, sens dubte, la dieta. I és que es tracta d’una substància química que es forma en fregir, rostir, torrar o coure al forn aliments rics en carbohidrats com les patates fregides, xips, brioixeria o cereals per a l’esmorzar, augmentant a major temperatura i temps de cocció.

Segons el coordinador de l'estudi i director científic adjunt del CREAL, el Prof. Manolis Kogevinas, “l'efecte estimat de l'alt nivell d'exposició a l'acrilamida sobre el pes d'un nadó en néixer és comparable a l'efecte advers conegut del tabaquisme".

La investigadora del CREAL i primera autora de l'article, la Dra. Marie Pedersen, afegeix que "les implicacions en salut pública dels resultats d'aquest estudi són realment importants” perquè el pes en néixer està relacionat amb nombrosos efectes adversos per a la salut durant els primers anys de vida i fins i tot posteriorment, com ara alçada reduïda, l’augment de la incidència de malaltia cardiovascular, la diabetis mellitus tipus 2 i l'osteoporosi. A més, la circumferència del cap és un indicador important del creixement del cervell i del desenvolupament neurològic.

De fet, hi ha una creixent preocupació mundial sobre els efectes potencials per a la salut de l'exposició alimentària a l'acrilamida. Els investigadors ja poden afirmar que aquesta substància travessa la placenta i, per tant, hi ha un particular risc per a la salut del fetus. Avui s'han presentat els resultats del primer estudi en humans per examinar l'associació entre l'exposició a aquest component durant l'embaràs i el part.

En aquest estudi han participat uns 20 centres de recerca a Europa, incloent l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques). L'ús d'avançades tècniques biomèdiques ha permès el mesurament objectiu de l'acrilamida en sang del cordó umbilical del nadó, cosa que ha permès als investigadors conèixer els nivells d'exposició a l'acrilamida durant els darrers mesos d'embaràs.

El projecte europeu de recerca NewGeneris

Aquesta recerca forma part NewGeneris, un projecte integrat dins del 6è Programa Marc de la Unió Europea, de l'àrea prioritària «Qualitat i seguretat alimentària». L'objectiu és investigar el possible paper de l'exposició química a través de la dieta durant l'embaràs, en la inducció d'un augment del risc de càncer i trastorns del sistema immune en la infància, juntament amb els efectes sobre els resultats del part. NewGeneris està coordinat pel Prof. Jos Kleinjans de la Universitat de Maastricht.

Article de referència:

Birth Weight, Head Circumference, and Prenatal Exposure to Acrylamide from Maternal Diet: The European Prospective Mother-Child Study (NewGeneris)”. Marie Pedersen, Hans von Stedingk, Botsivali Maria, Silvia Agramunt, Alexander Jan, Brunborg Gunnar, Leda Chatzi, Fleming Sarah, Fthenou Eleni, Granum Berit, Kristine B Gutzkow, Laura J Hardie, Lisbeth E Knudsen, Soterios Kyrtopoulos A, Michelle Méndez, A, F Domenico Merlo, Jeanette K Nielsen, Per Rydberg, Dan Segerbäck, Jordi Sunyer, John Wright, Margareta Törnqvist, Kleinjans Jos C y Manolis Kogevinas. DOI: 10.1289/ehp.1205327.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte