Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

18/09/2012 - Nota de premsa

La Fundació Científica de l’aecc lliura una beca de 150.000€ a l'IMIM per investigar la leucèmia infantil en nens lactants menors d’un any

Els resultats de l’estudi tenen per objectiu dissenyar tractaments personalitzats segons el risc de cada pacient, minimitzar els efectes secundaris dels tractaments i millorar la seva qualitat de vida.

La supervivència és inferior al 50% en lactants menors d’un any i la investigació aportarà informació preventiva sobre factors de risc presents en la dieta oral de les embarassades. La beca es destina a l’equip d’investigadores format per Anna Bigas de l’IMIM i Mireia Camós de la Fundació Sant Joan de Deu . 

La Fundació de l’aecc ha atorgat una beca de 150.000 € a l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) per investigar les leucèmies infantils: ontogenia i vies moleculars pel projecte denominat: “Mecanismes moleculars implicats en l’origen de les leucèmies infantils” de l’equip d’investigadores Anna Bigas i Mireia Camós.

L’acte de lliurament de la beca ha tingut lloc avui, dimarts 18 de setembre, a les 18.30 h a l’Auditori del PRBB, i ha comptat amb la presència de: Hble. Sr. Boi Ruiz, Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya; Sra. Isabel Oriol, presidenta de l’Associació Espanyola contra el Càncer i de la Fundació aecc; Sr. Juli de Miquel, president de l’aecc Catalunya contra el càncer de Barcelona; Sr. Miguel López-Botet, Director de lIMIM i el Dr. Albert Biete, President Comitè Tècnic de l’aecc Catalunya contra el Càncer de Barcelona i membre del patronat de la Fundació Científica de l’aecc.

En el marc de les leucèmies pediàtriques es consideren leucèmies infantils o del lactant les que es diagnostiquen durant el primer any de vida. Aquestes leucèmies estan incloses dins del grup de leucèmies agudes que son el càncer pediàtric més comú i són la primera causa de mortalitat pediàtrica relacionada amb la malaltia. Aquest subtipus presenta una sèrie de característiques clíniques i biològiques diferents a la resta de leucèmies pediàtriques i es caracteritza per tenir una latència molt curta i pitjor pronòstic. El percentatge de supervivència de les leucèmies en nens lactants menors d’un any es situa per sota del 50%.

El projecte té per objectiu aportar nous marcadors tumorals que distingeixin grups de pacients amb diferent resposta del tractament de la leucèmia perquè en un futur es puguin dissenyar tractaments personalitzats segons el risc de cada pacient. Aquest fet repercutirà positivament en l’evolució de la malaltia i contribuirà a minimitzar els efectes secundaris del tractament.

El resultat de l’estudi també permetrà identificar proteïnes que tinguin un paper funcional en el manteniment de les leucèmies i en cas afirmatiu es podran buscar inhibidors farmacològics específics i avaluar el seu possible ús en el tractament dels pacients.

Les conclusions versaran sobre l’estudi de les cèl·lules sanguínies d’origen embrionari, que són les responsables de la formació d’aquestes leucèmies. L’objectiu del treball és conèixer si aquestes cèl·lules tenen una capacitat leucèmica major que les cèl·lules adultes en models animals i si les senyals que distingeixen a les cèl·lules leucèmiques embrionàries i adultes són diferents i poden ser utilitzades amb fins terapèutics.

Amb els resultats de la investigació es preveu millorar la qualitat de vida dels pacients menors de 12 mesos d’edat amb leucèmia aguda, ja que es buscarà aplicar tractaments més específics i menys agressius als pacients de menor risc. A la vegada, la identificació de pacients amb major risc permetrà tractar-los de manera més dirigida amb tractaments més intensius. Per altra banda, la investigació també aportarà informació preventiva sobre determinats factors de risc presents en la dieta oral de les embarassades i relacionats amb la possibilitat de desenvolupar una leucèmia aguda durant la gestació.

La Fundació aecc finança projectes d’investigació oncològica, gràcies a les aportacions de milers de persones anònimes. Els equips investigadors treballen des de fa anys per entendre les causes que originen les leucèmies i com les cèl·lules leucèmiques es mantenen.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte