Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

Informació general

Neix un projecte público-privat d’innovació oberta per reposicionar 20 fàrmacs

Un projecte público-privat d’innovació oberta per descobrir nous fàrmacs basats en repurposing (reposicionament) –resultat d’un acord de col·laboració entre la Plataforma Drug Discovery (PDD) del Parc Científic de Barcelona (PCB) i les empreses SOM Biotech i Metasbio, amb seu al PCB– ha obtingut un ajut de 441.884 d’euros de la Fundación Genoma España a través de la línea de crèdit Innocash.

L’objectiu d’aquest projecte és dur a terme el desenvolupament de noves aplicacions de 20 fàrmacs, que han estat prèviament identificats per la PDD en el marc de la iniciativa ChemBioBank, que representa a Espanya en el programa European Infrastructure of Open Screening Platforms for Chemical Biology (EU-OPENSCREEN).

Inicialment, els tres partners han seleccionat àrees terapèutiques caracteritzades per una gran necessitat mèdica i potencial de mercat, particularment malalties del Sistema Nerviós Central, malalties orfes, i oncologia.

El procés de descobriment i desenvolupament de fàrmacs està incorporant nous paradigmes, com ara els partenariats público-privats i l’open innovation, que permeten buscar sinergies amb entitats biotecnològiques i/o acadèmiques per utilitzar infraestructures comunes, compartir dades i materials o accedir a noves tecnologies. Aquest projecte és un exemple totalment alineat amb aquests nous paradigmes” – declara Jordi Quintana, responsable de la Plataforma Drug Discovery i director tècnic de Desenvolupament de Negoci Científic del PCB.

Amb l’obtenció d’aquest finançament públic culmina un procés de transferència de coneixement entre entitats públiques i privades que es va iniciar a finals de 2011.

Arran d’un projecte finançat per l’agència catalana ACC1Ó, la Plataforma Drug Discovery va treballar amb l’start-up Chemotargets –creada el 2006 pel Dr Jordi Mestres des de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques de Barcelona)– amb la finalitat d’estudiar, a través del seu software, les possibles dianes terapèutiques dels compostos d’una biblioteca de productes químics que havien arribat al mercat o a fases clíniques avançades.

Reposicionar fàrmacs existents en àrees terapèutiques que no siguin les seves pròpies està emergint com a una estratègia de menor risc potencial en el llarg i costós procés de desenvolupar fàrmacs. Als darrers anys, Chemotargets ha treballat en un programari que permet identificar de manera eficient les àrees terapèutiques alternatives més plausibles pels fàrmacs. Estem, doncs, encantats que algunes de les nostres prediccions hagin atret l’interés d’aquest consorci i esperem veure’n els resultats ben aviat” – assenyala Jordi Mestres.

Posteriorment, a través d’un altre projecte de valorització del coneixement (VALCON) finançat també per ACC10, la PDD va treballar amb el Dr Fermin Goytisolo, soci fundador de Metasbio –consultora especialitzada en el sector de la biotecnologia– amb la finalitat d’estudiar les possibilitats de desenvolupament d’un grup de les molècules seleccionades del projecte previ PDD-Chemotargets.

Ens va produir una enorme satisfacció que un projecte ambiciós i ben construït hagi obtingut finançament en un entorn de carestia en termes de finançament públic. És un exemple de com dos ajuts d’ACC1Ó han contribuït a la transferència tecnològica del sector públic al privat donant com a resultat un projecte que acaba d’aconseguir finançament de Genoma España”- afirma Fermin Goytisolo.

Els resultats de tots aquests treballs van permetre establir un grup d’uns 200 compostos per als quals era possible preveure noves dianes terapèutiques respecte a les publicades i, en relacionar aquestes dianes amb malalties a les quals podrien estar associades, predir noves aplicacions terapèutiques (repurposing) per aquestes molècules.

Finalment, l’empresa SOM Biotech –dirigida pel Dr Raül Insa i especialitzada en el desenvolupament de projectes de reposicionament de fàrmacs– va signar un acord de col·laboració amb el Parc Científic de Barcelona i Metasbio, en què es prioritzava un grup d’aquests compostos per tal de procedir a la validació reial mitjançant assaigs in vitro i in vivo. Per tal de desenvolupar aquesta fase experimental del projecte i poder obtenir protecció intel·lectual mundial de les noves aplicacions mèdiques, SOM Biotech acaba d’obtenir un ajut Innocash, gestionat per la Fundación Genoma España.

Segons Raül Insa, “Aquet projecte únic és un exemple clar i contundent de com institucions públiques, experts i start-up tecnològiques, amb un finançament públic reduït però necessari, són capaces de convertir el coneixement en valor i transferir-lo a una empresa com SOM Biotech, que està en una fase d’important creixement”.

La falta de productivitat farmacèutica obliga a aguditzar l’enginy, i el reposicionament de fàrmacs és una de les vies de més èxit a l’actualitat. Un informe recent de Thomson Reuters indica que els fàrmacs reposicionats generaran fins a 20 mil milions de dòlars en ventes anuals durant l’any 2012. SOM Biotech disposa d’una plataforma bioinformàtica pròpia i el projecte Innocash l’hi permet diversificar en la cerca de nous compostos i ampliar el seu portafoli de productes”, afegeix el Dr. Insa.

Sobre la Plataforma Drug Discovery (PDD) del PCB

La Plataforma de Drug Discovery (PDD) és una plataforma tecnològica del Parc Científic de Barcelona (PCB) creada l’any 2007 amb l’objectiu d’incorporar tecnologia i gestionar projectes i serveis per a entitats públiques i privades de recerca i desenvolupament a l’àmbit del descobriment de fàrmacs. Els clients als quals s’adrecen els serveis oferts per la PDD pertanyen als sectors químico-farmacèutic, biofarmacèutic, agroalimentari, veterinari i biomèdic, entre d’altres, i també a grups de recerca d’universitats, instituts i entitats de recerca del sector públic. L’activitat de la PDD està focalitzada en l’aplicació de tecnologies computacionals i anàlisi de bases de dades al procés d’R+D de nous compostos amb activitat terapèutica, des de la idea inicial fins a la fase d’investigació clínica.

Sobre SOM Biotech

Som Innovation Biotech, SL és una start-up farmacèutica amb seu al Parc Científic de Barcelona, fundada el 2009, que té com a missió la recerca, identificació, demostració experimental, protecció intel·lectual i llicència de noves aplicacions e indicacions mèdiques de fàrmacs comercialitzats (reposicionament o reprofiling). La identificació es realitza mitjançant una solució tecnològica pròpia de screening virtual. SOM disposa d’un ampli portafoli de productes en desenvolupament en diferents àrees terapèutiques.

Sobre Metasbio

Metas Biotech, SL (Metasbio) és una consultora especialitzada en el sector de la biotecnologia amb seu al Parc Científic de Barcelona. L’empresa, creada l’any 2003, centra la seva activitat en l’avaluació des de projectes científics a propostes d’inversió per a agents no especialitzats, però també duu a terme estudis de mercat i plans d’empresa, assessorament en ampliacions de capital i llançament d’start-up biotecnològiques. Entre els seus clients s’inclouen GalChimia, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Clave Mayor, CAN i la Fundación Marcelino Botín.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte