Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

17/05/2012 - Nota de premsa

Noves evidències qüestionen la relació directa de la quantitat de "colesterol bo" i el risc d'infart

Els resultats apunten que el paper protector del colesterol HDL no es trobaria en la seva quantitat sinó en la seva qualitat.

Font imatge: Stock.xchng

Un estudi col laboratiu internacional que ha comptat amb la participació d'investigadors de l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar), ha analitzat si la relació entre els nivells de colesterol HDL, l'anomenat comunament "colesterol bo ", i el risc d'infart agut de miocardi és o no causal, utilitzant biomarcadors genètics.

Es parla de relació causal quan el biomarcador participa directament en el procés que desencadena la malaltia i aquest estudi ha posat de manifest que la relació entre el colesterol HDL i el risc d'infart no és causal. Aquesta informació serà de vital importància a l'hora de dissenyar nous fàrmacs ja que, al contrari del que es creia fins ara, els fàrmacs que augmentin la quantitat de "colesterol bo" no necessàriament reduiran el risc d'infart.

En l'estudi s'ha analitzat una característica genètica que augmenta els nivells de "colesterol bo" (HDL) sense influir en els nivells de "colesterol dolent" (LDL) ni dels triglicèrids. S'ha observat que aquesta funció augmenta la quantitat de "colesterol bo" a 2,5 mg / dL i, d'acord amb els estudis epidemiològics, esperaríem una reducció del risc d'infart del 13%. Malgrat això després d'estudiar més de 115.000 persones s'observa que les persones portadores d'aquesta característica, que augmenta el "colesterol bo", no tenen un menor risc d'infart.

Els assaigs clínics amb fàrmacs i l'estudi d'algunes malalties genètiques, com la hipercolesterolèmia familiar, indiquen que els nivells elevats de "colesterol dolent" o LDL formen part del procés que causa l’infart de miocardi. Així, els fàrmacs que redueixen els nivells de colesterol LDL també redueixen el risc de presentar un infart de miocardi. "No obstant això, no existeix evidència que recolzi la relació causal entre els nivells del colesterol bo o HDL i l'infart de miocardi. En els assaigs clínics amb fàrmacs que augmenten els nivells de "colesterol bo" no s'ha observat una disminució del risc de presentar infart de miocardi "explica Roberto Elosua, coordinador del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM.

Aquests resultats qüestionen l'efectivitat de les intervencions amb estils de vida o amb fàrmacs que augmentin els nivells de colesterol HDL. En aquest sentit s'estan estudiant aspectes relacionats no amb la quantitat de colesterol HDL sinó amb la qualitat d'aquest que puguin estar causalment associats amb el risc d'infart.

De tota manera, comenta Elosua "és important matisar que els nivells de colesterol HDL sí que són un biomarcador que s'associa amb un menor risc d'infart, i encara que aquesta associació no sigui causal sí que és d'utilitat en la pràctica clínica per estimar el risc que una persona té de presentar infart de miocardi en el futur" .

Article de referència

Plasma HDL cholesterol and risk of myocardial infarction: a mendelian randomization study.” Voight BF et al. Lancet 2012. DOI 10.1013/S0140-6736(12)60312-2

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte