Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

08/11/2011 - Nota de premsa

Experts de l’Hospital del Mar demostren que patir artrosi provoca més fractures i més caigudes en les dones postmenopàusiques

Un estudi liderat per investigadors de l'Hospital del Mar i el seu Institut de Recerca, l’IMIM, conclou que les dones postmenopàusiques amb artrosi tenen un 20% més de risc de patir fractures òssies a causa de l’osteoporosi i un major risc de patir caigudes -gairebé del 30%- que les dones postmenopàusiques sense artrosi. Aquest estudi ha estat seleccionat en la reunió científica anual del American College of Rheumatology i els resultats s’han destacat en roda de premsa a Xicago.

Els investigadors d’aquest estudi, que ha inclòs a més de 60.000 dones, es van proposar descobrir si existia una associació entre aquesta artrosi, les caigudes i les fractures osteoporòtiques, en dones postmenopàusiques. Aquest estudi suposa un canvi de paradigma: inicialment, es creia que l’artrosi protegia a aquestes pacients de les fractures, doncs l’artrosi produeix uns canvis a nivell de les articulacions, típics de la pròpia malaltia, que dóna als ossos una aparença més robusta, però gràcies a l’estudi s’ha vist que no és així i que les pacients presenten gran nombre de fractures. "Les nostres dades suggerien que les pacients amb artrosi tenen ossos més robustos, però això no es correlaciona amb la reducció de les fractures, sinó tot el contrari. Els nostres resultats suggereixen que les dones amb artrosi tenen un major risc de caigudes i de fractures osteoporòtiques i, segons sembla, que l'augment de les caigudes és, en realitat, la causa de la major quantitat de fractures que pateixen”, explica el Dr. Adolf Díez, coordinador de l’estudi GLOW a nivell mundial, juntament amb el Dr. Robert Lindsay de la Columbia University, “doncs els risc de fractura en aquestes dones és del 12% si tenen artrosi i baixa fins al 9% si no en tenen”.

Segons els resultats de l’estudi, “probablement, en l’artrosi, el dolor en les articulacions i el mal funcionament poden donar lloc a l’alteració de la marxa i el balanceig del cos i això podria ser la causa d'un major risc de caigudes, per tant, de la fractura osteoporòtica”, diu Daniel Prieto-Alhambra principal investigador de l'estudi. ”Tant l’artrosi com les fractures són molt freqüents en la gent gran i la troballa d'una associació entre totes dues és molt important. Els pacients amb artrosi haurien de ser avaluats de forma adequada per a prevenir el risc de fractura, encara que els ossos aparentment es vegin més grans i, segons alguns autors, més forts" afegeix el Dr. Díez.

L'equip dels Dr. Prieto-Alhambra i Díez ha estudiat 60.393 dones que tenien 55 anys o més (2.910, estudiades a Barcelona) i que havien participat a l’estudi GLOW (Global Longitudinal Study of Osteoporosis in Women), un estudi internacional dut a terme anualment durant tres anys, en una població de dones sanes de diversos països, incloent EUA, Canadà, Austràlia, Regne Unit, Espanya i molts altres i que ha contribuït a un més profund coneixement de l’osteoporosi. De les dones que han participat en l’estudi GLOW gairebé un terç (32%) tenia un diagnòstic d’osteoporosi, d’aquestes el 40% tenia artrosi, un 27% havia patit fractures prèviament, el 15% tenia pes baix, un 38% havia sofert caigudes feia poc i un 18% tenia antecedents familiars de fractura de maluc.

L’artrosi és la malaltia articular més comuna que afecta les persones de mitjana edat i a la gent gran. A l’Estat espanyol es calcula que hi ha uns 5 milions d’afectats d’aquesta malaltia, que es caracteritza pel dany progressiu del cartílag de les articulacions que alhora, produeix canvis en les estructures al voltant d’aquestes. Aquests canvis poden incloure acumulació de líquids, creixement ossi excessiu, i pèrdua de to i debilitat dels músculs i els tendons, la qual cosa pot limitar el moviment i causar inflamació, dolor i incapacitat.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte