Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

12/04/2011 - Nota de premsa

La hipertensió arterial, la dislipèmia i l'obesitat, els factors de risc cardiovascular més prevalents a Espanya

L'Estudi DARIOS amb més de 28.000 participants ha estat coordinat por l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar)

La hipertensió arterial, la dislipèmia i l'obesitat són els tres factors de risc cardiovascular més prevalents entre els espanyols amb edats compreses entre els 35 i 74 anys. Així, Extremadura, Canàries i Andalusia són les comunitats autònomes on aquests factors són més freqüents. Aquestes són algunes de les conclusions extretes de l'Estudi DARIOS, un important estudi espanyol amb més de 28.000 participants, coordinat per investigadors de l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) i finançat mitjançant un ajut no condicionat de AstraZeneca.

En l'estudi van participar 28.887 persones, procedents de 10 comunitats autònomes: Catalunya (Barcelona i Girona), Canàries, Illes Balears, Múrcia, Andalusia, Extremadura, Madrid, Castella i Lleó, Navarra i Castella-La Manxa. Entre elles, "Extremadura, Canàries i Andalusia acumulen més factors de risc i significativament per sobre de la mitjana espanyola", afirma el Dr Jaume Marrugat, del Grup d'Epidemiologia i Genètica Cardiovascular i el Programa de Recerca en Processos Inflamatoris i Cardiovasculars de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) de Barcelona, que ha participat en l'estudi.

Aquest expert explica així les dades obtingudes a nivell general: "La hipertensió és el factor de risc cardiovascular més prevalent a Espanya, ja que el 47% dels homes i el 39% de les dones ho pateixen, a continuació, li segueix la dislipèmia amb colesterol total per sobre dels 250 mg / dl, ja que la pateixen el 43% dels homes i el 40% de les dones, i en tercer lloc, l'obesitat, que afecta al 29% en els dos sexes ".

En la mateixa direcció, el tabaquisme i la diabetis mellitus són els altres grans factors de risc cardiovascular més freqüents entre els espanyols. "Són fumadors el 33% dels homes i el 21% de les dones, la diabetis afecta el 16% dels homes i el 11% de les dones", indica el Dr Marrugat.

Aquest especialista assenyala que els homes amb menys factors de risc cardiovascular es troben a Castella-La Manxa, Madrid i Catalunya (Girona), mentre que, les dones "més saludables" es troben a Navarra, Castella i Lleó i Catalunya (Girona). "Els ciutadans han d'aprendre la forma més eficaç a prevenir les malalties cardiovasculars: han de menjar sa i amb moderació per no augmentar de pes, no fumar, i fer exercici regular, de 30 a 60 minuts diaris adaptats a la condició física i preferències de cadascun", apunta.

A més, segons el Dr Marrugat, "cal controlar de tant en tant la glucosa, el colesterol, la pressió arterial i seguir estrictament les indicacions del metge responsable". En aquest sentit, i en determinats casos, també convindria "accedir a les noves tecnologies que permeten establir el risc genètic de malaltia coronària, ja que ajuden als metges a individualitzar la intensitat de la prevenció i aplicar una medicina més personalitzada", conclou.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte