Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/09/2008 - Nota de premsa

Contaminació de l'aire a Europa: encara una amenaça per a la salut

El projecte va ser formalment inaugurat en la reunió que va tenir lloc a Paris el passat 1 i 2 de juliol

El projecte Aphekom estudiarà les característiques i conseqüències per a la salut de la contaminació de l'aire, i crear una informació actualitzada útil en la presa de decisions, tant per a responsables polítics com, dins de l'àmbit personal, per a ciutadans/as.

En els últims anys s'ha avançat molt en la reducció de la contaminació de l'aire i els seus efectes adversos sobre la salut dels Europeus. No obstant això, encara existeixen llacunes de coneixement sobre aquesta amenaça que dificulten l'avanç en la identificació i execució de mesures per a la protecció de la salut pública.

Aphekom (Millora del coneixement i la comunicació per a la presa de decisions sobre Contaminació Atmosfèrica i Salut a Europa) és un projecte en el qual participen països les ciutats dels quals cobreixen gran part d'Europa, des d'Estocolm en el nord fins a Atenes en el sud i des de Dublín en l'oest fins a Bucarest en l'aquest. El projecte Aphekom àmplia a l'anterior Apheis -un projecte d'avaluació d'impacte sobre la salut- completant-lo amb noves investigacions i una major interacció i comunicació més efectiva amb els responsables d'establir les polítiques de salut pública.

Aquest projecte aportarà informació actualitzada i eines pràctiques i fiables perquè, a nivell local i europeu, els responsables polítics puguin promoure polítiques més efectives; els professionals de la salut puguin assessorar millor als grups vulnerables; i els individus puguin triar l'opció més saludable en la seva vida qüotidiana.

En concret, durant els dos anys i mig que durarà el projecte, els 35 científics i especialistes de les 23 ciutats europees participants proposaran indicadors i informaran sobre l'impacte de la contaminació atmosfèrica en la salut. Així mateix es calcularan i s’informarà sobre els costos relacionats, s'avaluaran estratègies dissenyades per a reduir la contaminació atmosfèrica, s'estimularà el diàleg entre els responsables de la presa de decisions i es facilitaran guies als professionals de la salut per ajudar a que els malalts redueixin la seva exposició a la contaminació atmosfèrica.

A Espanya, diversos grups d'investigació participen en el projecte aportant diferents especialitats científiques. Aquesta àmplia participació també permetrà l'obtenció de resultats directament aplicables a diverses ciutats espanyoles. El Centre de Recerca en Epidemiología Ambiental (CREAL) de Barcelona lidera un paquet de treball molt important dins d'aquest projecte que consisteix per exemple a millorar els mètodes de determinació d'exposició al tràfic i avaluar l'impacte de la contaminació atmosfèrica en el desenvolupament de malalties cròniques com l'asma i la aterosclerosi, integrant les noves evidències científiques en el procés de presa de decisions polítiques.

Amb tots aquests mitjans, el projecte espera contribuir al desenvolupament de polítiques tant a nivell local com europeu que ajudin a reduir la contaminació atmosfèrica i els seus efectes sobre la morbiditat i mortalitat respiratòria i cardiovascular a Europa.

El projecte va ser formalment inaugurat en la reunió que va tenir lloc a Paris el passat 1 i 2 de juliol, moderada per l'Institut Nacional de Salut Pública de França (InVS). Aphekom està cofinançat pel programa d'Acció Comunitària en el Camp de Salut Pública de la Comissió Europea 2003-2008 (contracte nombre 2007105) i per les institucions participants.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte