Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

20/10/2021 - Informació general

L’ús de bifosfonats per a l’osteoporosi en pacients amb malaltia renal greu afecta la seva progressió

Els bifosfonats són el tractament de primera línia per a prevenir fractures en pacients amb osteoporosi. Tot i això, el seu ús està contraindicat o s'ha d'usar amb precaució en pacients amb malaltia renal crònica (MRC), principalment a causa de la falta d'informació sobre la seva seguretat i eficàcia. Un estudi recent en el qual han col·laborat investigadors  d'universitats i institucions britàniques i espanyoles, amb  la participació d'investigadors del CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar)  ve a incidir precisament en la seguretat de l'ús d'aquests medicaments, determinant l'increment moderat, un 15%, del risc de progressió de la MRC amb relació en l'ús de bifosfonats.

És per aquest motiu que els investigadors adverteixen de la importància de tenir en compte si l'estadi de la insuficiència renal és greu abans de prescriure el medicament, ja que "podria empitjorar la seva funció renal i llavors s'hi haurien que buscar alternatives de tractament", tal i com indiquen a l'estudi publicat en el Journal of Bone and Mineral Reseach.

"Aquesta investigació constitueix una aportació significativa a causa de l'escassa informació existent. Hem de dir que, de manera tranquil·litzadora, no trobem un risc excessiu de lesió renal aguda, esdeveniments gastrointestinals o hipocalcèmia amb l'ús de bifosfonats. Tot i això, aquests resultats han de considerar-se per a la progressió de l'estadi de MRC i han de continuar usant-se els bifosfonats amb precaució en aquesta població" afegeix l'investigador del CIBERFES, coordinador del Grup de recerca Musculo-Esquelètica de l'IMIM-Hospital del Mar i cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital del Mar, el Dr. Xavier Nogués.

Per portar a terme la investigació es van utilitzar registres electrònics d'atenció primària de dues sèries, CPRD GOLD (1997-2016) i SIDIAP (2007-2015), vinculades a registres hospitalaris en el Regne Unit i Catalunya, respectivament.  Les anàlisis van incloure a gairebé 4.000 usuaris de bifosfonats amb com a mínim dos mesuraments d'eGFR per sota de 45 ml / min / 1,73 m 2, emparellats amb PS per a més de 15.000 no usuaris.

Equip investigador.

MRC i osteoporosi

La malaltia renal crònica (MRC) de moderada a greu (estadis 3 a 5) afecta fins a 2,8 milions de persones en el Regne Unit i a 2,7 milions de persones a l'Estat.  La MRC s'associa amb una massa òssia baixa i, per tant, l'augment del risc de fractures es vincula amb una major gravetat de la MRC. Encara que els bifosfonats són tractaments antiosteoporosi de primera línia per a la prevenció de fractures, el seu ús està contraindicat o amb precaució en pacients amb una taxa de filtració glomerular estimada (TFGe) inferior a 30 ml / min / 1,73 m2.

Les pautes més recents de la Iniciativa de Qualitat de Resultats de la Malaltia Renal van proposar que s'ha de considerar la possible progressió renal, la gravetat de qualsevol anomalia bioquímica, el risc de fractura i els trastorns ossis i minerals relacionats amb la MRC en decidir si prescriure bifosfonats. 

Dia Mundial de l'Osteoporosi

L'osteoporosi és una malaltia del metabolisme de l'os que es caracteritza per la disminució de la massa òssia i el deteriorament de l'arquitectura òssia, que condueixen a la fragilitat de l'os amb un consegüent increment del risc de fractures. Es calcula que un de cada cinc homes i una de cada tres dones majors de 50 anys són propensos a tenir una fractura osteoporòtica. Les més comunes passen en la columna vertebral, el canell i el maluc. Tot i això, avui aquesta malaltia pot prevenir-se, diagnosticar-se i controlar-se.

Avui, 20 d'octubre, se celebra el Dia Mundial de l'Osteoporosi (World Osteoporosis Day), una data que serveix per a conscienciar a la població sobre el diagnòstic i tractament d'aquesta malaltia, que podem prevenir mitjançant l'enfortiment ossi en edats primerenques, de manera que el risc de patir osteoporosi en l'edat adulta es pot reduir fins a un 50%.

Article de referència:

Safety of Oral Bisphosphonates in Moderate-to-Severe Chronic Kidney Disease: A Binational Cohort Analysis

Danielle E Robinson, M Sanni Ali, Natalia Pallares, Cristian Tebé, Leena Elhussein, Bo Abrahamsen , Nigel K Arden, Yoav Ben-Shlomo, Fergus J Caskey, Cyrus Cooper  , Daniel Dedman, Antonella Delmestri, Andrew Judge, María José Pérez-Sáez, Julio Pascual, Xavier Nogues, Adolfo Diez-Perez, Victoria Y Strauss, M Kassim Javaid, Daniel Prieto-Alhambra

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33373491/

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte