Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Epilèpsia Rodrigo Rocamora

La investigació se centra fonamentalment en aspectes cognitius i els seus correlats amb procediments quirúrgics i electrofisiològics però també en la farmacoteràpia de l'epilèpsia i el diagnòstic genètic. S'han establert col·laboracions amb centres nacionals i internacionals com el Centre d'Epilèpsia de la Universitat de Freiburg, la Clínica d'Epilèpsia de Bonn i el Centre d'Epilèpsia de Grenoble. A nivell nacional, hi ha cooperacions en marxa amb el Center for Brain and Cognition (CBC), The Synthetic Perceptive, Emotive and Cognitive Systems group (SPECS) i el Centre for Genomic Regulation (CRG) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Línies principals de recerca del Grup:

La Unitat d'Epilèpsia concentra principalment les seves activitats de recerca en aspectes específics de diagnòstic de localització del focus epilèptic, així com en els correlats electrofisiològics i cognitius dels registres cerebrals obtinguts mitjançant tècniques electrofisiològiques invasives. Igualment s'han desenvolupat àrees d'investigació en farmacologia clínica i comorbiditats associades a l'epilèpsia especialment en l'àmbit de la psiquiatria, les alteracions del son i la mort sobtada en epilèpsia. En forma descriptiva els àmbits de recerca són els següents.

  • Connectivitat cerebral: Estudi mitjançant tècniques electrofisiològiques de potencials de evocats intracorticals per a la definició de vies de connexió cerebral, així com la seva interrelació amb estudis d'imatge cerebral funcional com resting state i tractografia. En aquest àmbit es porten endavant cooperacions amb els grups del Center for Brain and Cognition (CBC) lideratge pel Prof. Gustavo Deco (UPF) i el grup del Prof. Olivier David, Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM , França).
  • Correlats electrofisiològics de la cognició cerebral: Mitjançant les tècniques de registres invasius amb microelèctrodes és possible obtenir correlats elèctrics de la funció cerebral tant a nivell focal estructural com connectivitat de sistemes. Per a això ja s'han iniciat operacions amb els grups de The Synthetic Perceptive, the Emotive and Cognitive Systems Group (SPECS) dirigit pel Prof. Paul Verschure (UPF) i la Dra. Mara Dierssen del Center for Genomic Research (CRG).
  • Farmacologia clínica de l'epilèpsia: A través de l'especialització en el tractament de pacients amb epilèpsia farmacoresistent ha estat possible el desenvolupament de diversos projectes d'investigació iniciats pel nostre grup i que compten amb el suport de la indústria farmacèutica en forma de beques. Aquests projectes estan orientats a conèixer l'efectivitat dels nous fàrmacs antiepilèptics, així com els seus efectes adversos i l'eventual influència sobre comorbiditats associades a l'epilèpsia.
  • Comorbiditat de l'epilèpsia: La complicació més temuda de l'epilèpsia fármacoresistent és la mort sobtada (SUDEP). Per això s'ha creat sota la nostra iniciativa el primer registre nacional de pacients de SUDEP en associació amb la Soc. Espanyola de Neurologia (SEN). També la Unitat d'Epilèpsia participa com a únic centre espanyol d'un projecte internacional multicèntric per al descobriment de biomarcadors de SUDEP en l'estudi "Development of a Predictive Model for Sudden Unexpected Death In Epilepsy (SUDEP) In a High-Risk Population: A Multicenter International Retrospective Casi-Control Study" liderat pels professors Orren Devinsky (USA) i Philippe Ryvlin (Swiss).
  • Modulació de l'activitat cerebral mitjançant estimulació elèctrica cerebral: A través de l'operació amb la doctora Maria Victòria Puig Velazco (IMIM) s'ha iniciat el desenvolupament de models d'animals amb epilèpsia amb l'objectiu d'iniciar estudis de modulació de l'activitat epilèptica i conductual mitjançant l'estimulació elèctrica directa. També s'ha iniciat mitjançant la cooperació amb la Dra. Mara Dierssen (CRG) l'avaluació de funcions cognitives cerebrals després de l'estimulació elèctrica directa.
  • Caracterització dinàmica de sistemes neurals: La incorporació del Dr. Adrià Tauste Campo al Grup d'Epilèpsia-IMIM té per objectiu el desenvolupament d'un laboratori d'investigació en sistemes dinàmics aplicats a la caracterització dels diferents estadis d'activitat neural epilèptica i de les alteracions de xarxes cerebrals existents en aquests pacients. Dins de les àrees d'expertise del laboratori es troben l'estudi dels canvis de xarxa que es produeixen després de procediments quirúrgics, així com de modulació elèctrica mitjançant estimulació externa amb elèctrodes invasius. Per això s'utilitzen principis de teoria de la informació, models de xarxes i tècniques d'aprenentatge estadístic. D'altra banda, es liderarà dins d'aquesta temàtica la cooperació per a l'estudi de registres de neurona única en registros humanos con el  Dr. Rodrigo Quian Quiroga de la Universidad de Leicester i per a l'anàlisi de HFOs en registres humans amb la Dra. Liset M. del Instituto Ramón y Cajal de Madrid.

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte