Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

04/02/2020 - Acte

11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Un any més ens adherim a aquesta campanya de sensibilització

Actualment, les dones i nenes troben barreres de molts tipus, de vegades molt subtils, que dificulten la seva presència a la ciència. El 15 de desembre de 2015 la Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, convidant a que s'organitzessin activitats d'educació i sensibilització pública que ajudessin a aconseguir una major participació i progrés de les dones i les nenes a la ciència.

Des de l’IMIM ens adherim a la commemoració d’aquest dia fent una sèrie d’accions i campanyes. Enguany, igual que l’any passat, hem creat la campanya #SheInspiredMe en la que demanem a investigadors i investigadores de la nostra Institució que ens diguin una investigadora que els ha inspirat en la seva trajectòria científica i perquè. 

Margarita Salas. Llicenciada en Ciencias Químicas per la Universitat Complutense de Madrid, va publicar més de 200 treballs científics al llarg de la seva vida. Va ser deixeble de Severo Ochoa i va treballar en el camp de la bioquímica i la biología molecular. Fins a la seva mort l’any 2019 va ser "Profesora vinculada ad honorem" del CSIC i va desenvolupar la seva feina en el Centre de Biología Molecular Severo Ochoa de Madrid.

Soledat Woessner i Casas. Metgessa catalana, especialista en anàlisis clíniques i en hematologia i hemoteràpia. Va ser cap de Secció de Microscòpia electrònica i Cap de Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital de la Creu Roja de Barcelona i presidenta de la Societat Catalana d'Hematologia i Hemoteràpia (1979-1981). És directora de l'Escola de Citologia Hematològica Soledat Woessner-IMAS.

Lynda F.Bonewald. Directora- fundadora del Indiana Center for Musculoskeletal Health, ICMH, és Presidenta de la American Society for Bone and Mineral Research, ASBMR, i de l'Associació d'Instal·lacions de Recursos Biomoleculars. És reconeguda pel seu treball en l'estudi dels osteòcits i és responsable de les eines que utilitzen investigadors a nivell mundial per determinar la funció i la biologia dels osteòcits.

Lynn Margullis. Una de les principals figures en el camp de l'evolució biològica, va dedicar la seva vida professional a investigar el món microbià i la seva evolució. Les seves grans fites van ser la seva teoria sobre l'aparició de les cèl·lules eucariotes com a conseqüència de la incorporació simbiòtica de diverses cèl·lules procariotes i sobre el mecanisme evolutiu de la simbiogènesi.

Margaret Whitehead. Presideix la posició W.H. Duncan en Salud Pública a la Universitat de Liverpool i lidera el Centre Col·laborador d’ Investigació Política sobre Determinants Socials de la Salut de l’Organització Mundial de la Salut. Ha publicat extensament sobre els efectes de la igualtat social en la salut i també sobre les conseqüències socials de la malaltia crònica.

Heidi Nelson. Cirurgiana colorrectal, ha estat presidenta del Departament de Cirurgia de la Clínica Mayo Rochester i Presidenta del grup oncològic de la American College of Surgeons. Les seves recerques han estat finançades pel National Institutes of Health, American Cancer Society, American Society of Colorectal Surgeons i altres organitzacions.

Marie Curie. Va ser una física i química polonesa, pionera en els primers temps de l'estudi de les radiacions. Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntament amb el seu marit, Pierre Curie, i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. L'any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l'aïllament del radi pur. Va ser la primera a emprar el terme radioactivitat.

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona també organitza una sèrie d’activitats per commemorar aquest dia i que es portaran a terme el mateix dia 11 de febrer:

  • Viquimarató 2020: el PRBB dedicarà de nou una jornada a millorar la presència a la Viquipèdia de científiques i investigadores, així com les seves aportacions al món de la ciència.
  • Projecció del documental Scientifilia + debat post-projecció: l'IBE juntament amb el PRBB organitzen un esdeveniment programat de 1h15' que inclourà la projecció d'un curt documental i una discussió sobre alguns temes clau que es tracten en la pel·lícula i que afecten el món de la recerca. investigadores i investigadors dels diferents centres del PRBB contribuiran al debat sobre els temes tractats en la pel·lícula amb perspectiva de gènere, amb l'objectiu de visualitzar la bretxa de gènere en la ciència com un problema real que ens competeix a tots i totes. L’hora d’inici és a les 12.

Finalment, recordar que l’IMIM es va adherir el passat mes d’octubre a la Carta d'Hipàtia d'Alexandria, una  Carta de Compromís que inclou dotze compromisos per acabar amb la desigualtat de gènere en el sistema de recerca a Catalunya com el que té a veure amb els salaris per la mateixa responsabilitat i nivell professional. També figura el d'eliminar els obstacles que impedeixen a les dones avançar en la seva carrera científica o el d'impulsar canvis en la cultura organitzativa per eliminar barreres sistèmiques o estereotips. 

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte