Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Optimitzar la col·laboració entre acadèmia i industria farmacèutica per a millorar l’avaluació toxicològica de fàrmacs - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/11/2018 - Nota de premsa

Optimitzar la col·laboració entre acadèmia i industria farmacèutica per a millorar l’avaluació toxicològica de fàrmacs

Nota generada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF)

Els investigadors Manuel Pastor, Jordi Quintana i Ferran Sanz han publicat un article a la revista Frontiers in Pharmacology en el qual han compartit l'experiència acumulada sobre la transferència de models productius computacionals des d'entorns acadèmics a la indústria. Aquesta experiència va ser adquirida al ja conclòs projecte eTOX, finançat per la Innovative Medicines Initiative (IMI). Un dels principals resultats d'aquest projecte és obrir el camí a un nou model de col·laboració de les indústries farmacèutiques entre elles i també entre aquestes i el món acadèmic, en el qual es comparteixen dades i coneixements amb la finalitat de millorar l'avaluació toxicológica dels composts candidats a fàrmacs.

Els autors són membres del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB), un programa conjunt de l'Institut Hospital del Mar de Recerques Mèdiques (IMIM) i la UPF. "En aquest article hem compartit la nostra experiència sobre l'adaptació d'eines computacionals per al descobriment de fàrmacs generades a l'acadèmia per al seu ús a la indústria farmacèutica. És un aspecte que sovint es passa per alt en aquest tipus de projectes", comenta Manuel Pastor, responsable del grup de FarmacoInformàtica del GRIB. "Hem descrit alguns dels problemes que vam identificar i les solucions que vam aplicar per resoldre'ls o mitigar-los", afegeix.

Confidencialitat de les dades

Al projecte, les companyies farmacèutiques van aportar dades generades i emmagatzemades internament per a l'entrenament de models predictius. Un dels problemes que es va presentar va ser la necessitat de compartir informació de caràcter confidencial, com l'estructura de compostos en desenvolupament. Donada l'alta sensibilitat d'aquestes dades, les empreses s'oposaven a treure aquesta informació dels seus repositoris interns.

"La solució que vam proposar va ser construir el software necessari per poder instal·lar el sistema de creació de models dins les mateixes empreses, de manera que el model es pogués crear allà i aplicar els seus sistemes de seguretat", detalla Ferran Sanz, coordinador acadèmic del projecte i director del GRIB. D'aquesta manera, es va garantir que els models poguessin ser utilitzats en compostos confidencials corresponents als candidats de fàrmacs en desenvolupament.

D'altra banda, als entorns de producció, on les decisions importants poden basar-se en els resultats del model, és important mantenir un inventari ordenat de tots els models i versions desenvolupats. A eTOX, cada model va ser documentat en un repositori central i es van utilitzar identificadors únics per a cadascun d'ells.

Més enllà del treball realitzat durant el projecte, molts dels socis d'eTOX han continuat la seva col·laboració i ara participen a un nou projecte IMI (eTRANSAFE), que comparteix l'objectiu de desenvolupar sistemes predictius. "Esperem que aplicar les idees descrites al nostre article contribueixi a estalviar temps i esforç a eTRANSAFE i a altres projectes similars público-privats, així com a millorar l'eficiència en la col·laboració entre la indústria farmacèutica i l'acadèmia en el desenvolupament d'eines computacionals per al descobriment de fàrmacs", conclou Ferran Sanz, catedràtic del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF.

Article de referència:

Pastor M, Quintana J and Sanz F. Development of an Infrastructure for the Prediction of Biological Endpoints in Industrial Environments. Lessons Learned at the eTOX Project. Frontiers in Pharmacology, October 2018. doi: 10.3389/fphar.2018.01147.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte