Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Els trastorns mentals provoquen més estigma a les famílies que els problemes físics - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26 novembre de 2013 - Nota de premsa

Els trastorns mentals provoquen més estigma a les famílies que els problemes físics

Les campanyes per evitar la discriminació han d'incloure als familiars

Nota generada per la Plataforma SINC

Investigadors espanyols han participat en l'anàlisi de les enquestes de salut mental, realitzades per l'Organització Mundial de Salut (MS) a 28 països per conèixer la prevalença de trastorns mentals en el món i el seu impacte.

"L'estudi publicat sobre vergonya o estigma és senzill , però presenta algunes novetats , ja que analitza una població rellevant en la cura i suport de pacients", explica a SINC Jordi Alonso, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), i coordinador científic del projecte a Europa.

Així, el treball publicat a Psychological Medicine estima el grau en què un membre de la família pot sentir-se avergonyit quan un familiar proper pateix una addicció a l'alcohol o les drogues, o problemes de salut mental davant d'una malaltia mèdica.

Els resultats mostren que tant els trastorns mentals com físics suposen una càrrega per als familiars. "Però el més notable és que els familiars de pacients amb patologies mentals tenen més estigma que els de trastorns físics", afegeix Alonso.

Fins ara, la majoria dels estudis han considerat la vergonya interioritzada per l'individu afectat i l'estigma en la societat, però no han avaluat aquests sentiments de la família en un estudi a gran escala.

A més , els autors assenyalen que aquestes conclusions - que tenen en compte el context del país - s'estableixen com una tendència internacional i que l'estigma es deu "clarament" que el familiar pateix trastorn mental.

"Per tant , suggerim que les campanyes antiestigma incloguin també als familiars com a població diana", sosté Alonso.

Els drets dels malalts mentals

Tal com afirma l'OMS, els malalts mentals estan exposats a importants violacions dels drets humans arreu del món. Segons la màxima institució sanitària, aquesta estigmatització compromet el seu tractament i convida al seu aïllament.

"Els malalts mentals han d'enfrontar-se diàriament a la discriminació en l'educació , l'ocupació i l'habitatge", afegeix. En alguns països fins i tot són maltractats de diverses formes i se'ls prohibeix que votin, es casin o tinguin fills.

Per evitar aquesta discriminació, l'OMS proposa diverses mesures: augmentar la conscienciació, millorar els drets humans en els serveis de salut mental; poder efectiu als usuaris dels serveis de salut mental i als seus familiars; substituir les institucions psiquiàtriques per l'atenció a la comunitat, augmentar la inversió i adoptar polítiques, lleis i serveis que fomentin els drets humans.

Referència bibliogràfica:

BK Ahmedani, SP Kubiak, RC Kessler, Rde Graaf, J Alonso, R Bruffaerts, Z Zarkov, MC Viana, IQ Huang, C Hu, JA Posada-Vila, J-P Lépine, MC Angermeyer, G de Girolamo, AN Karam, ME Medina - Mora, O Gureje, F Ferry, R Sagar i JC Anthony. "Embarrassment when illness strikes a close relative : a World Mental Health Survey Consortium Multi - Site Study" . Psychological Medicine (2013 ) , 43 , 2191-2202 .

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte