Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
La realitat virtual RGS millora la recuperació funcional després d'un infart cerebral (nota generada per la UPF) - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

21/07/2011 - Nota de premsa

La realitat virtual RGS millora la recuperació funcional després d'un infart cerebral (nota generada per la UPF)

El projecte ha entrat ja en fase d'assaig clínic i s'ha aplicat a pacients afectats d'ictus de l'Hospital de l'Esperança i amb la participació de l'IMIM

Rehabilitation Gaming System (RGS) és un sistema de basat en la realitat virtual i en el coneixement del sistema nerviós central. És un projecte que des del 2004 està coordinat pel grup de recerca SPECS (Sistemes Sintètics Perceptius, Emotius i Cognitius), sota la direcció de Paul Verschure,  investigador ICREA del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF. RGS és un protocol d'entrenament interactiu per a persones afectades de diferents graus de dèficits neurològics.

rgs1El projecte ha entrat ja en fase d'assaig clínic i s'ha aplicat a pacients afectats d'ictus de l'Hospital de l'Esperança del Parc de Salut MAR de Barcelona, pacients que van atorgar el seu consentiment informat per participar en aquesta nova experiència, i amb la participació de l'IMIM. Els resultats de l'estudi s'han publicat a una revista de referència en aquest àmbit: Restorative Neurology and Neuroscience i mostren un benefici significatiu per als pacients que han fet rehabilitació amb aquest innovador sistema.

Un estudi pioner en la validació de l'eficàcia clínica de la realitat virtual

Des del 2004, l'equip d'investigadors liderats per Paul Verschure estan estudiant i validant l'impacte del sistema RGS de realitat virtual per a la rehabilitació funcional, una tecnologia que ha sorgit de la recerca en neurociència desenvolupada per aquests investigadors en els darrers vint anys. 

Fruit d'aquesta recerca, l'estudi realitzat per SPECS i el Parc de Salut Mar és ara el primer que mostra que la rehabilitació mitjançant l'ús de la realitat virtual és realment efectiva i que té un impacte significatiu en la recuperació funcional, segons les escales clíniques estàndard d'avaluació clínica d'aquest tipus de malalts. Tot i que altres equips investigadors han emprat aquest tipus de tecnologia per altres trastorns neurològics com ara l'apoplexia,  aquest estudi és pioner en la validació clínica de la realitat virtual per a la rehabilitació d'afeccions neurològiques.

L'estudi s'ha dut a terme en setze pacients que han requerit rehabilitació dels dèficits motors de les extremitats superiors causats per un accident cardiovascular o ictus, una afecció que és la primera causa de mort en dones i que produeix cada any milers d'ingressos hospitalaris. El disseny de l'assaig clínic va consistir en un estudi comparatiu, controlat i aleatoritzat en què a un grup de pacients (n=8) amb diagnòstic d'ictus els va correspondre ser rehabilitats amb el sistema de rehabilitació basat en la realitat virtual, i un grup control (n=8) va rebre el tractament alternatiu convencional no interactiu.  

El sistema RGS millora l'organització neuronal i la recuperació funcional

El sistema RGS segueix els moviments de l'usuari mentre interactua mitjançant dos braços virtuals amb un entorn virtual similar al que presenten alguns jocsd'ordinador. Prèviament però, les persones participants han estat entrenades en l'ús d'aquesta tecnologia mèdica. 

La interacció del pacient amb aquest sistema s'ha comprovat que millora l'organització neuronal i la recuperació funcional de les persones afectades. Un cop analitzades les dades de l'estudi,  els resultats revelen que el grup rehabilitat amb el nou sistema desenvolupat per SPECS ha presentat una millor recuperació funcional dels membres superiors i una millor puntuació en una sèrie d'escales clíniques de valoració de l'estat funcional percebut.

Perspectives de futur de la rehabilitació basada en realitat virtual

El sistema desenvolupat per SPECS s'orienta cap a l'entrenament individualitzat i cap a l'orientació diagnòstica així com l'intercanvi d'informació mèdica. RGS ha estat deliberadament dissenyat per ser utilitzat a domicili pels seus usuaris i ara, atès els bons resultats d'aquest estudi, les especificacions necessàries per al seu us i el programari es donaran a conèixer de manera gratuïta ben aviat.

Els bons resultats obtinguts fins ara encoratgen continuar el desenvolupament clínic d'aquest nou tractament per a persones afectades de diferents graus de dèficits neurològics. Mentre que els estudis amb pacients amb accident cerebrovascular crònica s'han completat, hi ha diversos col·laboradors europeus que estan fent recerca en altres indicacions emprant el sistema RGS i a més, Verschure i els seus col·laboradors estan treballant per ampliar el repertori d'escenaris de rehabilitació.

Treball de referència:

Mónica da Silva Cameirao, Sergi Bermúdez I Badia, Esther Duarte and Paul F.M.J. Verschure (2011), " Virtual reality based rehabilitation speeds up functional recovery of the upper extremities after stroke: a randomized controlled pilot study in the acute phase of stroke using the Rehabilitation Gaming System", Restorative Neurology and Neuroscience, 29, 1-12, doi: 10.3233/RNN-2011-0599.

Video de demostració del sistema de rehabilitació RGS basat en la realitat virtual (en anglès)

Persones interessades en el projecte, poden posar-se en contacte amb el departament de suport: armin.duff@upf.edu

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte