Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Les persones amb trastorns mentals se senten discriminades - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

13 d'octubre de 2008 - Nota de premsa

Les persones amb trastorns mentals se senten discriminades

Aquesta és la conclusió d’un exhaustiu estudi epidemiològic d’abast mundial que ha entrevistat a més de 80.000 persones adultes.

No n’hi ha suficient amb el diagnòstic i el tractament de determinades malalties mentals, en el futur s’haurà de tenir també molt en compte la manera com els malalts es perceben dins el seu entorn ja que un estudi d’abast internacional, i el primer que es realitza a nivell poblacional, ha posat de manifest que un dels efectes associats a la malaltia mental és el sentiment de vergonya i discriminació social que experimenten aquestes persones pel sol fet d’estar malaltes.

Aquesta és la principal conclusió que es desprèn dels resultats d’aquest estudi epidemiològic realitzat pel Consorci Mundial per a la Salut Mental en què hi han participat investigadors espanyols de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), CIBER en Epidemiologia i Salut Pública, Unitat de Medicina Preventiva i Salut Pública de l’IMAS-UPF-ASPB, l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’lnstitut Carlos III, conjuntament amb experts d’arreu del món provinents de centres de recerca de Bèlgica, Columbia, EUA, França, Holanda, Israel, Itàlia, Japó, Líban, Mèxic, Nigèria, Nova Zelanda, Ucraïna i Xina, i que ha estat publicat a la revista especialitzada Acta Psychiatrica Scandinavica.

L’estudi ha processat les dades provinents dels qüestionaris obtinguts a través d’entrevistes realitzades a més de 80.000 persones adultes representatives de la població general, el que incloïa persones amb trastorns mentals (excloent aquelles persones amb esquizofrènia i d’altres malalties psicòtiques) o algun tipus de discapacitat mental crònica, i que van acceptar lliurement participar.

Segons ha manifestat Jordi Alonso, coordinador del grup de recerca en Serveis Sanitaris de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) i primer signant de l’article: “L’anàlisi dels resultats ha posat de manifest que, de promig, un 13,5% dels individus amb trastorns mentals se senten estigmatitzats a causa de la seva malaltia, circumstància que es bastant més freqüent en persones provinents de països en vies de desenvolupament (22,1%). L’estigma es duplica en persones que pateixen més d’un trastorn mental (com ara ansietat i depressió)”. Tanmateix, l’estudi també ha revelat que, en canvi, les persones amb algun tipus de malaltia crònica tenen menys percepció d’estigma social.

Tenint en compte que el sentiment d’exclusió social o de discriminació que experimenten els malalts mentals comporta conseqüències negatives tant per a la seva qualitat de vida com per al maneig de la malaltia, els autors reclamen una major atenció a aquest problema d’abast universal que afecta a la població de persones amb malalties mentals.

Aquest estudi és el primer que, realitzat en una mostra representativa de la població general, avalua l’estigma associat al trastorn mental a partir de les percepcions dels propis individus que pateixen aquests trastorns.

Article de referència: “Association of perceived stigma and mood and anxiety disorders: results from the World Mental Health Surveys”. Acta Psychiatr Scad 2208: 118: 305-314.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte