Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Elaboren una guia que accelerarà descobriments de teràpies en malalties neurològiques i psiquiàtriques - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

20/12/2021 - Informació general

Elaboren una guia que accelerarà descobriments de teràpies en malalties neurològiques i psiquiàtriques

La necessitat urgent de trobar tractaments per a un gran nombre de malalties degeneratives, ha portat a un grup d'experts a elaborar un manual ideat per accelerar nous descobriments de teràpies en les malalties neurològiques i psiquiàtriques. Entre els líders del projecte estan,  com a coordinadora la Dra Silvia Zaragoza Domingo consultora i fundadora de l'empresa Neuropsynchro de Barcelona, en col.laboració amb Dr Jordi Alonso i Dra Montserrat Ferrer de Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERESP, i el Dr Manuel de Gracia de Facultat de Psicologia de la Universitat de Girona (UdG).

Aquest manual guia que ara s'ha presentat durant el 34è Congres de la European Clinical Neurosychopharmacological College (ECNP) a Lisboa 2-5 Octubre, és el primer document que el grup ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria des del 2018.

Aquest treball permetrà que els investigadors tinguin més seguretat abans de  descartar medicaments durant les fases inicials de recerca, precisament en les fases clínica durant les quals, si no s'observen bons resultats a favor del nou tractament, aquests nous tractaments son ràpidament descartats.

El grup està format per experts d'Europa, Estats Units d'Amèrica i del Canadà, incloent consultors i també consultors que son membres de l'Agència Europea del Medicament (EMA) que veuen amb molt bons ulls aquest treball i el consideren molt necessari i important.

A partir d'aquesta presentació, la guia  està  disponible per a investigadors/es que estiguin fent recerca de nous medicaments en fases clíniques, de manera que seguint les recomanacions que allí es mencionen, es veurà si s'incrementa l'eficiència dels estudis amb pacients.

D’esquerra a dreta: Silvia Zaragoza, Jordi Alonso, Montse Ferrer i Manuel de Gracia.

Aquest grup, també crearà un comitè extern de revisors per donar assessorament tant a investigadors independents com també a empreses farmacèutiques. Els investigadors que estan actualment buscant nous tractaments en malalties dins de les neurociències,  poden sol·licitar una revisió de la seva estratègia de desenvolupament clínic farmacològic, de forma que puguin contrastar-la amb experts del comitè abans d'iniciar el reclutament de pacients.

Tot i que el procés que proposa el grup es basa en coneixement previ, suposa una millora en proporcionar pautes estàndard. Aquesta estandardització s'ha mostrat útil en altres àrees terapèutiques  com en l'àrea de la Reumatologia (projecte OMERACT) i ha estat amplament promoguda en moltes àrees clíniques per la iniciativa COMET al Regne Unit.

En l'àrea de les neurociències, feia falta definir un procediment estandarditzat per millorar l'eficiència dels estudis. El mètode es basa en 7 passos bàsics, que si es fessin de forma complerta, podria permetre no descartar molècules durant les fases inicials de la recerca, fases on és més complicat poder detectar senyals d'eficàcia d'acord amb els objectius de cada programa.  

La guia que s'ha presentat, recomana seleccionar objectius de tractament, definir-los clarament i que a l'hora estiguin ben alineats amb les expectatives del pacient i de la seva família. Fins ara els mètodes seguits donaven com a única prioritat la visió clínica del professional de la salut, això no és que sigui incorrecte, però es perd la possibilitat de que el nou tractament aporti millores que no siguin detectables amb les eines de valoració existents a l'actualitat. La utilització d'aquest procediment suggerit al manual guia, pot aportar nova informació que altrament podria ben bé, passar per alt als promotors i als clínics, durant les fases d'investigació inicials.

El projecte ambiciona donar a conèixer el manual guia arreu, i permetre als investigadors utilitzar-lo sota la llicència de Creative Commons, sempre que es faci sense ànim de lucre ni tampoc per explotació comercial. El grup està obert a poder rebre finançament públic o també privat, ja sigui per subvencions públiques o creant una càtedra universitària per donar sostenibilitat al projecte al llarg del temps, donant suport als nous descobriments industrials dels departaments R&D, però  a l'hora mantenint-se independent dels interessos específics de la indústria farmacèutica. Els autors reconeixen que això només és possible si es troba una via d'autofinançament sostenible i suficient.

Per als investigadors interessats, el grup organitzarà properament formació dels mòduls a demanda.

La guia es pot trobar al link: https://drive.google.com/file/d/1hbu0WGolZwKcn9CdVP7QNswc7GXawmnr/view?usp=sharing

Adjuntem el pòster presentat al 34è Congrés de l'ECNP a: https://drive.google.com/file/d/1gjY2AKeTGl8ZXABLx6heZjR8JEzyjLOF/view?usp=sharing

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte