Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

02/12/2020 - Nota de premsa

Validat el model d’atenció de la patologia dual de l’Hospital del Mar pels experts de l’ONU i de l’OMS

Els pacients amb patologia dual són aquells que pateixen, a la vegada, una addicció a una substància d’abús i un altre trastorn psiquiàtric.

En un article que publica la revista World Psychiatry i que signa la xarxa informal científica de l'Oficina de les Nacions Unides sobre les Drogues i el Crim (UNODC, a les seves sigles en anglès) i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), del qual forma part l'institut d'abús de drogues dels Estats Units (NIDA), valida i corrobora l'abordatge que es fa de la patologia dual, aquells pacients tractats per una addicció a alguna substància d'abús que, a la vegada, pateixen una altra patologia psiquiàtrica, a l'Hospital del Mar.

La patologia dual és un problema de salut de primer ordre, que provoca, segons recull l'article, un increment de les urgències als centres sanitaris, així com de les hospitalitzacions psiquiàtriques, un risc més elevat de recaiguda a l'ús de drogues i de mort prematura, incloent-hi el suïcidi. Tot plegat té repercussions individuals, socials i sobre els sistemes sanitaris, fet que fa necessari un abordatge multidisciplinari i comprensiu. Malgrat això, arreu del món hi ha una aguda manca de preparació per fer-hi front, com destaquen els signants del treball.

Dra. Marta Torrens.

Un model amb més de 15 anys de funcionament

En aquest sentit, l'Hospital del Mar va ser pioner en l'abordatge de la patologia dual, amb la posada en marxa, ara fa 15 anys, de la primera unitat de Catalunya de patologia dual per a pacients aguts. Un model basat en una visió integral del pacient i del seu entorn, amb especial interès entorn del biaix de gènere (9 de cada 10 dones addictes a drogues injectades pateixen també una altra patologia psiquiàtrica) i la recerca aplicada a la realitat de l'atenció dels pacients i la seva millora.

Com destaca la Dra. Marta Torrens, segona signant del treball i Directora del Procés d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD) i coordinadora del Grup de Recerca en Addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la tasca realitzada serveix com a model "tant per aquells que fan el diagnòstic com pels decisors polítics, perquè prenguin consciència de la importància de detectar i tractar la patologia dual de forma precoç". La Dra. Torrens és l'única signant del treball procedent d'un centre de l'Estat i l'única experta procedent d'un centre sanitari.

Abordatge integral

Els autors de l'article aposten per integrar la gestió de la patologia dual com a part integral del sistema sanitari universal, i animem als polítics a establir estratègies per resoldre els factors biopsicosocials vinculats a la patologia dual. En el camp dels centres de salut, els seus professionals han de tenir la formació necessària per al maneig d'aquest tipus de pacients i els recursos per fer-ho. A la vegada, recomanen un cribratge sistemàtic entre les persones amb addiccions a drogues per detectar altres patologies psiquiàtriques.

També reclamen una aproximació que tingui en compte el gènere dels pacients, així com lliure d'estigma, intervencions adequades a l'edat del pacient, amb una especial atenció als menors d'edat, amb actuacions preventives dels factors de risc, com és el cas dels infants amb familiars o cuidadors amb un desordre de patologia dual. Per últim, aposten per l'accés a serveis de tractament d'aquesta problemàtica dins el sistema de justícia, en especial a les presons i centres de detenció, per la recol·lecció de dades per a un correcte monitoratge de la situació, l'adaptació de les mesures a la realitat cultural de cada país i regió i l'aposta per la recerca.

D'aquesta manera, els signants del treball consideren que es pot oferir un abordatge correcte als pacients, així com la formació necessària per als professionals de la salut per millorar-lo i aconseguir un diagnòstic i tractament precoç. L'article és fruit de dos anys de reunions de la xarxa científica informal de l'UNODC i l'OMS.

Article de referència

Volkow ND, Torrens M, Poznyak V, et al. Managing dual disorders: a statement by the Informal Scientific Network, UN Commission on Narcotic DrugsWorld Psychiatry. 2020;19(3):396-397. doi:10.1002/wps.20796

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte